ΘΕΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 4346/2015 ΜΕ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΑΠΟ 1-1-2016

ΠΡΟΣ: ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Κύριοι ,

από 1-1-2016 ισχύει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο Κρασί που ορίστηκε σε ποσό 0,20 ευρώ ανά λίτρο (Ν. 4346/2015 ΦΕΚ Α’152).

Ο φόρος αυτός, όπως όλοι οι απασχολούμενοι στον οινοποιητικό κλάδο γνωρίζουν, είναι ΦΟΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, και όχι κατανάλωσης. Επιβάλλεται σε μεταποιημένο αγροτικό προϊόν (άρα τρόφιμο), από αυτά που είναι καταγεγραμμένα και συνεπώς προστατευόμενα αγαθά της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συνθήκη αυτή έχει κυρωθεί από την Ελληνική Πολιτεία και έχει αυξημένη νομοθετική ισχύ έναντι άλλων νόμων όπως ο παρών. Γι αυτό ο εν λόγω φόρος, με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς ήταν μηδενικός. Άρα η σημερινή επιβολή του φόρου, είναι πλήρως προβληματική.

Σε καμία οινοπαραγωγό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει επιβληθεί αντίστοιχος φόρος, πλην ορισμένων χωρών της Βορείου Ευρώπης (που δεν παράγουν το προϊόν) και η επιβολή του έγινε με κίνητρο τον περιορισμό του αλκοολισμού. Στην χώρα μας επιβλήθηκε ως αντίμετρο στη μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς κανέναν έλεγχο στην νομιμότητα του, και χωρίς πρόνοια για την ομαλή εφαρμογή του.

Πέραν των κινητοποιήσεων, που γίνονται σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο, όπως οι ερωτήσεις βουλευτών στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι φανερό ότι μπροστά μας έχουμε έναν ανελαστικό νόμο επί τροφίμου ευρείας κατανάλωσης ( ένα παραδοσιακό αγαθό που βρίσκεται καθημερινά πάνω στο ελληνικό τραπέζι), δεν μπορεί να εφαρμοστεί και μάλιστα χωρίς την κατάλληλη τεχνολογική και λοιπή υποδομή.

Ένας ακόμα νόμος ψηφισμένος «στο πόδι», «ελαφρά τη καρδία», που βάζει απερίσκεπτα δυναμίτιδα στην βάση ενός τόσο σημαντικού κλάδου της οικονομίας τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξαγωγική αγορά και μάλιστα αυτή των Τρίτων Χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης –Ρωσία-Κίνα κλπ.).

Η άμεση εφαρμογή του νόμου και με προθεσμία έως 30-4-2016 για την υλοποίηση των υποδομών (φορολογικές αποθήκες κλπ), έχει ήδη δημιουργήσει ασφυκτικά πνιγηρό κλίμα στον κλάδο, και πιθανόν να οδηγήσει αλυσιδωτά πολλές επιχειρήσεις (μικρές και μεσαίες) στο κλείσιμο, και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στην ανεργία, την φτώχεια και την μετανάστευση.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του υπαρκτού αυτού προβλήματος απαιτεί σοβαρές ενέργειες στο δικαστικό χώρο. Το Γραφείο μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνά ο κλάδος και κυρίως οι σκληρά δοκιμαζόμενες μικρές και μεσαίες οινοπαραγωγικές μονάδες, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής Ελλάδας, σας δηλώνει ότι έχει διευκρινίσει ποιες είναι οι απαραίτητες ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα το πρόβλημα.

Κατανοεί τα θέματα που προκύπτουν, και θα βρίσκεται στο πλευρό του κάθε εμπλεκομένου, που θα απευθυνθεί σε εμάς για την προστασία των δικαιωμάτων του, προσφέροντας με συνέπεια, ταχύτητα, οξυδέρκεια, ευελιξία και αποτελεσματικότητα, την επιστημονική του γνώση και εμπειρία, τόσο σε δικαστικό όσο και σε συμβουλευτικό επίπεδο.

 

Με εκτίμηση

Μαρία Ροκάνη
Δικηγόρος-Νομικός Σύμβουλος

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ