Στην  εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2023 που ψηφίστηκε από την Βουλή (σελίδες 217-218), δηλώθηκε ότι στόχος και προτεραιότητα του Κράτους είναι μεταξύ άλλων και : « Η τακτοποίηση των κατεχομένων Δημόσιων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων η οποία αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελεί λύση αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας με πολλαπλή στόχευση.».

    Στα πλαίσια αυτής της διακήρυξης αναμένεται η κατάθεση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, εντός των επομένων ημερών, με το οποίο θα διευθετούνται οι

         Μετά την δικαστική αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδειών κλπ η οποία θα ολοκληρωθεί με την έκδοση εντός των επομένων ημερών των λοιπών αναμενόμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει γεννηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα  - των εν ενεργεία και των συνταξιούχων  να αναζητήσουν την αναδρομική επιστροφή όλων των περικοπών που τους έχουν γίνει βάσει των αντισυνταγματικών νόμων.

 2.    Το δικαίωμα των πολιτών στην αναδρομική επιστροφή των ποσών που τους περικόπηκαν απαιτεί την διακοπή της παραγραφής των αξιώσεων η οποία με αίτηση

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 λήγει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Δημόσιο των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν για οποιονδήποτε ή τα δήλωσαν λάθος γιατί κατά την νομοθεσία όποια ακίνητα δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο εντός των προθεσμιών ή δεν διορθωθούν λάθη στην δήλωση τους χαρακτηρίζονται ως  «αγνώστου ιδιοκτήτη» και περιέρχονται στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο. Εως τώρα, τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανέρχονται σε περίπου 200.000.

2.  Στις 19 Νοεμβρίου 2018 θα αρχίσει η συλλογή των δηλώσεων για τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος) και σταδιακά έως τον Φεβρουάριο του 2019 θα

     Έχει ξεκινήσει από τις 08-01-2018 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών για την ένταξη στο Κτηματολόγιο των παρακάτω περιοχών του Πηλίου-Μαγνησία .

     Η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για το Πήλιο αφορά τις παρακάτω περιοχές:

Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αγίου Δημητρίου Πηλίου, Αφετών, Βυζίτσας, Ζαγοράς, Καλαμάκι, Καλών Νερών, Κισσού, Λαμπινούς, Μακρυρράχης, Μηλεών, Μουρεσίου, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Ξουριχτίου, Πινακάτων, Πουρίου, Συκής και Τσαγκαράδας.

   Η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα των υπό κτηματογράφηση περιοχών, εντός και εκτός σχεδίου, είτε είναι αστικά (οικόπεδα), είτε είναι αγροτικά, είτε είναι οικοδομημένα, είτε όχι.

     Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για όσους ιδιοκτήτες είναι

       Σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ του προηγουμένου έτους και με βάση αυτόν και του τρέχοντος είναι προβληματικός και παράνομος.

  1. Η υποχρέωση των πολιτών για την καταβολή του είναι στο κενό από νομικής άποψης.
  2. Έτσι, όσοι πολίτες υπόκεινται στην άνω φορολόγηση και πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τους καταλογιστεί ο άδικος φόρος έχουν δικαίωμα να τον αντικρούσουν. Ο

       Η αίτηση ακυρώσεως που έχουν καταθέσει οι 145 δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας και οι πρόεδροι τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης περί των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων (υπ’ αρίθμ. 61502/3999/30-12-2016 του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ Β’ 4330/30-12-2016),  με την οποία ζητούν την εξαφάνιση της,  και η οποία είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου την 05-05-2017,

 

     Η αίτηση ακυρώσεως που κατέθεσαν οι 145 δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας και οι πρόεδροι τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης περί των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων (υπ’ αρίθμ. 61502/3999/30-12-2016 του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ Β’

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν οι τράπεζες διαβιβάζουν προσωπικά δεδομένα πελάτη σε εισπρακτικές         εταιρείες για την είσπραξη οφειλών τους είναι απολύτως απαραίτητη η προηγούμενη ξεκάθαρη ενημέρωση του πελάτη και η ρητή και σαφής συγκατάθεση του σε αυτό.

  1. Ελληνικό Δικαστήριο έκρινε πρόσφατα υπόθεση όπου Τράπεζα, αφού συνέλεξε κατά την κατάρτιση δανειακής σύμβασης τα προσωπικά δεδομένα  οφειλέτη,  τα

Πρόσφατα το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε σημαντική απόφαση σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η υπόθεση  οδηγήθηκε σε αυτό με συλλογική αγωγή δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά μεγάλης Eλληνικής τράπεζας που κατά τη διάρκεια των ετών 2006 -2009 κατάρτισε και διέθεσε πληθώρα συμβάσεων στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων σε ξένο νόμισμα και, συγκεκριμένα, σε ελβετικό φράγκο.

             Συγκεκριμένα:

           Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ εξέτασε πρόσφατα υπόθεση μεταξύ Σλοβάκικης Τράπεζας και δανειολήπτριας της για την σύναψη τραπεζικού δανείου. Στην σύμβαση αυτή μεταξύ άλλων προβληματικών σημείων υπήρχαν και Γενικοί  Όροι Συναλλαγών – τα γνωστά ψιλά γράμματα – που δεν εξηγήθηκαν  όπως οφείλονταν από την Δανειστρια Τράπεζα στην Δανειζόμενη Οφειλέτιδα.

  1.   Με την απόφαση του με στοιχεία: C -42/15 /11-09-2016 μεταξύ των διαδίκων Home Credit Slovakia και της Klàra Biròovà το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ έκρινε ότι :

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν οι τράπεζες διαβιβάζουν προσωπικά δεδομένα των πελατών τους σε εισπρακτικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται για την είσπραξη οφειλών τους είναι απολύτως απαραίτητη η προηγούμενη ξεκάθαρη ενημέρωση του πελάτη και η ρητή και σαφής συγκατάθεση του σε αυτό.

  1. Οι τυποποιημένοι όροι των κάθε μορφής δανειακών συμβάσεων (τα ψιλά γράμματα), δεν αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης αλλά προσχώρησης του καταναλωτή/πελάτη που τους υπογράφει για να πάρει το δάνειο (έγκριση κάρτας κλπ) ,  δεν αρκούν και δεν αποτελούν συγκατάθεση του πελάτη προς την τράπεζα.