ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Με νομοθετική διάταξη ευρύτερου περιεχομένου που ψηφίστηκε από τη Βουλή αναμένεται η αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας με πολλαπλή στόχευση.  Στα πλαίσια αυτής της νομοθετικής διαδικασίας και πρωτοβουλίας, αναμένεται εντός των επομένων ημερών η κατάθεση σχεδίου νόμου, με το οποίο θα διευθετούνται οι προϋποθέσεις και οι όροι για την εξαγορά και την τακτοποίηση των καταπατημένων δημοσίων κτημάτων.

    Με αυτόν τον τρόπο, πρόκειται να δοθεί τέλος στην μακροχρόνια καταπάτηση και χρησιμοποίηση των ακινήτων αυτών από ιδιώτες, που εντωμεταξύ τα έχουν επιμεληθεί και αξιοποιήσει, ενώ είναι έως τώρα στην ευκαιριακή διάθεση των δημοσίων υπηρεσιών που τους «απειλούν» ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μεθόδους όπως:

  • με την έξωση τους π.χ. με Πρωτόκολλο αποβολής , δηλαδή με την αποβολή τους από την χρήση των ακινήτων,

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΔΩΡΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΩΝ

         Μετά την δικαστική αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδειών κλπ η οποία θα ολοκληρωθεί με την έκδοση εντός των επομένων ημερών των λοιπών αναμενόμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει γεννηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα  - των εν ενεργεία και των συνταξιούχων  να αναζητήσουν την αναδρομική επιστροφή όλων των περικοπών που τους έχουν γίνει βάσει των αντισυνταγματικών νόμων.

 2.    Το δικαίωμα των πολιτών στην αναδρομική επιστροφή των ποσών που τους περικόπηκαν απαιτεί την διακοπή της παραγραφής των αξιώσεων η οποία με αίτηση

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 λήγει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Δημόσιο των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν για οποιονδήποτε ή τα δήλωσαν λάθος γιατί κατά την νομοθεσία όποια ακίνητα δεν δηλωθούν στο Κτηματολόγιο εντός των προθεσμιών ή δεν διορθωθούν λάθη στην δήλωση τους χαρακτηρίζονται ως  «αγνώστου ιδιοκτήτη» και περιέρχονται στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο. Εως τώρα, τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανέρχονται σε περίπου 200.000.

2.  Στις 19 Νοεμβρίου 2018 θα αρχίσει η συλλογή των δηλώσεων για τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος) και σταδιακά έως τον Φεβρουάριο του 2019 θα

ΕΝΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ- (ΜΑΓΝΗΣΙΑ) – ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

     Έχει ξεκινήσει από τις 08-01-2018 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών για την ένταξη στο Κτηματολόγιο των παρακάτω περιοχών του Πηλίου-Μαγνησία .

     Η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για το Πήλιο αφορά τις παρακάτω περιοχές:

Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αγίου Δημητρίου Πηλίου, Αφετών, Βυζίτσας, Ζαγοράς, Καλαμάκι, Καλών Νερών, Κισσού, Λαμπινούς, Μακρυρράχης, Μηλεών, Μουρεσίου, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Ξουριχτίου, Πινακάτων, Πουρίου, Συκής και Τσαγκαράδας.

   Η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα των υπό κτηματογράφηση περιοχών, εντός και εκτός σχεδίου, είτε είναι αστικά (οικόπεδα), είτε είναι αγροτικά, είτε είναι οικοδομημένα, είτε όχι.

     Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για όσους ιδιοκτήτες είναι

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ 2017

       Σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ του προηγουμένου έτους και με βάση αυτόν και του τρέχοντος είναι προβληματικός και παράνομος.

  1. Η υποχρέωση των πολιτών για την καταβολή του είναι στο κενό από νομικής άποψης.
  2. Έτσι, όσοι πολίτες υπόκεινται στην άνω φορολόγηση και πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τους καταλογιστεί ο άδικος φόρος έχουν δικαίωμα να τον αντικρούσουν. Ο

Νέα Αναβολή της Εκδίκασης στο ΣτΕ, της Αίτησης Ακύρωσης των Δικηγόρων της χώρας κατά του νέου Νόμου περί των Ασφαλιστικών Εισφορών

       Η αίτηση ακυρώσεως που έχουν καταθέσει οι 145 δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας και οι πρόεδροι τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης περί των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων (υπ’ αρίθμ. 61502/3999/30-12-2016 του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ Β’ 4330/30-12-2016),  με την οποία ζητούν την εξαφάνιση της,  και η οποία είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου την 05-05-2017,

Αναβολή Εκδίκασης από ΣτΕ, της Αίτησης Ακύρωσης των Ασφαλιστικών Εισφορών των Δικηγόρων της χώρας

 

     Η αίτηση ακυρώσεως που κατέθεσαν οι 145 δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας και οι πρόεδροι τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης περί των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων (υπ’ αρίθμ. 61502/3999/30-12-2016 του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ Β’

ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν οι τράπεζες διαβιβάζουν προσωπικά δεδομένα πελάτη σε εισπρακτικές         εταιρείες για την είσπραξη οφειλών τους είναι απολύτως απαραίτητη η προηγούμενη ξεκάθαρη ενημέρωση του πελάτη και η ρητή και σαφής συγκατάθεση του σε αυτό.

  1. Ελληνικό Δικαστήριο έκρινε πρόσφατα υπόθεση όπου Τράπεζα, αφού συνέλεξε κατά την κατάρτιση δανειακής σύμβασης τα προσωπικά δεδομένα  οφειλέτη,  τα

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

Πρόσφατα το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε σημαντική απόφαση σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η υπόθεση  οδηγήθηκε σε αυτό με συλλογική αγωγή δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά μεγάλης Eλληνικής τράπεζας που κατά τη διάρκεια των ετών 2006 -2009 κατάρτισε και διέθεσε πληθώρα συμβάσεων στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων σε ξένο νόμισμα και, συγκεκριμένα, σε ελβετικό φράγκο.

             Συγκεκριμένα:

ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

           Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ εξέτασε πρόσφατα υπόθεση μεταξύ Σλοβάκικης Τράπεζας και δανειολήπτριας της για την σύναψη τραπεζικού δανείου. Στην σύμβαση αυτή μεταξύ άλλων προβληματικών σημείων υπήρχαν και Γενικοί  Όροι Συναλλαγών – τα γνωστά ψιλά γράμματα – που δεν εξηγήθηκαν  όπως οφείλονταν από την Δανειστρια Τράπεζα στην Δανειζόμενη Οφειλέτιδα.

  1.   Με την απόφαση του με στοιχεία: C -42/15 /11-09-2016 μεταξύ των διαδίκων Home Credit Slovakia και της Klàra Biròovà το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ έκρινε ότι :

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ - ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν οι τράπεζες διαβιβάζουν προσωπικά δεδομένα των πελατών τους σε εισπρακτικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται για την είσπραξη οφειλών τους είναι απολύτως απαραίτητη η προηγούμενη ξεκάθαρη ενημέρωση του πελάτη και η ρητή και σαφής συγκατάθεση του σε αυτό.

  1. Οι τυποποιημένοι όροι των κάθε μορφής δανειακών συμβάσεων (τα ψιλά γράμματα), δεν αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης αλλά προσχώρησης του καταναλωτή/πελάτη που τους υπογράφει για να πάρει το δάνειο (έγκριση κάρτας κλπ) ,  δεν αρκούν και δεν αποτελούν συγκατάθεση του πελάτη προς την τράπεζα.

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου ΑθηνώνΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ