Σύμφωνα με τον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, η αρχή που κήρυξε την αναγκαστική απαλλοτρίωση μπορεί με απόφασή της να την ανακαλέσει, ολικώς ή μερικώς, πριν συντελεστεί και αφού τηρηθεί η διαδικασία που ορίζεται στον ίδιο κώδικα.
Στη διαδικασία της άρσης της απαλλοτρίωσης εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες και μάλιστα όταν η απαλλοτρίωση είναι ρυμοτομική (όπως εφαρμογή σχεδίου πόλης , ανάπτυξη οικιστικών περιοχών κλπ) εμπλέκονται ο οικείος δήμος, η αντίστοιχη Περιφέρεια, Υπουργεία κλπ.
Σε κάθε περίπτωση, για την άρση μίας ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης είναι καθοριστικής σημασίας η έκταση της εδαφικής επιφάνειας για την οποία ζητείται η άρση (μικρή ή μεγάλη, συμπλεκόμενη με άλλα ρυμοτομικά στοιχεία ή όχι) όπως και η σπουδαιότητα της και η επίδραση της στην συνολική εφαρμογή του σχεδίου πόλης.
Σημαντικής σπουδαιότητας στη διαδικασία – της άρσης της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης- έχει η συντέλεση της απαλλοτρίωσης με τον καθορισμό της αποζημίωσης (προσωρινό ή οριστικό , δικαστικό ή εξώδικο) .
Στις απαλλοτριώσεις (ρυμοτομικές κλπ) το πρόβλημα γεννάται όταν έχει επιβληθεί στο ακίνητο το ρυμοτομικό βάρος χωρίς να έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση δηλαδή χωρίς να έχει καθοριστεί η αποζημίωση, και ταυτόχρονα έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την επιβολή της. Είναι φανερό ότι στην περίπτωση αυτή επιβαρύνεται υπέρμετρα η ιδιοκτησία από το ρυμοτομικό βάρος και μάλιστα κάποιες φορές (όχι λίγες) σε βαθμό που μπορεί εξανεμίζεται η αξία της.
Επιπλέον «βάρος» σε τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν οι φορολογικές υποχρεώσεις του «φερόμενου» ιδιοκτήτη, ο οποίος, με απλά λόγια , έχει μόνον τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη αλλά όχι τα δικαιώματα ή τις ωφέλειες της ιδιοκτησίας του.
Οι διατάξεις του αναφερομένου στην αρχή του παρόντος άρθρου Κώδικα δεν προβλέπουν αυτοδίκαιη ανάκληση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων μετά την άπρακτη πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος από την κήρυξή τους.
Κατά το Σύνταγμα, όμως, η ιδιοκτησία προστατεύεται και δεν επιτρέπεται ρυμοτομικά βάρη που επιβάλλονται παραδείγματος χάρη , κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας περί έγκρισης και τροποποίησης σχεδίων πόλεων ή πολεοδομικών μελετών, (με τον καθορισμό κοινοχρήστων χώρων κλπ) , να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης να υπερβαίνει τα «εύλογα όρια», χωρίς να πραγματοποιείται η συντέλεση των απαλλοτριώσεων σύμφωνα με τον νόμο.
Σε τέτοιες περιπτώσεις ανακύπτει υποχρέωση της Αρχής (Δημόσιας, Δημοτικής κλπ) που επέβαλλε την απαλλοτρίωση να την άρει (να την καταργήσει) ενεργοποιώντας όλες εκείνες τις απαραίτητες και κατάλληλες νομικές διαδικασίες.
Τo γραφείο μας Law-Nous, είναι πάντα ενημερωμένο για τις νομοθετικές, δικαστικές και άλλες εξελίξεις στα παραπάνω θέματα, διαθέτει μακρά εμπειρία και μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του σε θέματα όπως τα παραπάνω
Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας για να πετύχετε την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση και διασφάλιση των συμφερόντων σας.
Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες :
- Μέσω e-mail :
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Μέσω τηλεφώνου : 210 3800306
- Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27 Αθήνα, Τ.Κ. 11475
Μαρία Ροκάνη
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.