ΚΑΤΑΔΟΛΙΕΥΣΗ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ – ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗ

    Τα πρόσωπα, στην ενήλικη ζωή τους συναλλάσσονται και δημιουργούν χρέη –ατομικά, προσωπικά ή επιχειρηματικά – εταιρικά, που άλλοτε μπορούν να εξυπηρετήσουν και άλλοτε δεν μπορούν,  για ένα μικρό ή για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή,  ακόμα, να είναι αδύνατη η εκπλήρωση τους.

    Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ο οφειλέτης που έχει ατομική περιουσία – ακίνητη –η οποία και κινδυνεύει να «πέσει» στα χέρια των δανειστών, για την εκπλήρωση των οφειλών του, να επιχειρήσει να την σώσει μεταβιβάζοντας την σε άτομα της εμπιστοσύνης του, συνήθως του οικογενειακού και συγγενικού του περιβάλλοντος π.χ στα παιδιά του.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι,  αν πετυχαίνει με αυτές τις μεταβιβάσεις τον σκοπό του. Αν σώζει, αν εξασφαλίζει δηλαδή την περιουσία του, ενώ έχει εκκρεμείς οφειλές προς τους δανειστές του.

    Η περίπτωση της μεταβίβασης της περιουσίας του οφειλέτη για τους παραπάνω λόγους,  χαρακτηρίζεται από τον νόμο με τον όρο ΚΑΤΑΔΟΛΙΕΥΣΗ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, ορίζεται μάλιστα ότι οι δανειστές έχουν το δικαίωμα, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να ζητήσουν να ακυρωθούν οι παραπάνω μεταβιβάσεις που έγιναν από τον οφειλέτη σε βλάβη τους, εφόσον η υπόλοιπη περιουσία του δεν επαρκεί για την ικανοποίηση τους.

    Ενδεικτικά,  αναφέρεται υπόθεση από περιφερειακό δικαστήριο, όπου ο γονέας – είχε χρέη από επιχειρηματική δραστηριότητα – ανοικτό λογαριασμό με τράπεζα. Το «δάνειο» μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δεν εξυπηρετούνταν, μεταβιβάστηκε σε αλλοδαπή εταιρεία, που μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αναζήτησε τα οφειλόμενα. Εντωμεταξύ, όμως, ο οφειλέτης φρόντισε να μεταβιβάσει τα ακίνητα του στα παιδιά του με γονικές παροχές – παρακρατώντας όπως γίνεται συνήθως την επικαρπία γι’ αυτόν και για την σύζυγο του – μητέρα των παιδιών. Η δανείστρια εταιρεία πληροφορήθηκε το γεγονός και την τελευταία ημέρα της παραγραφής της αξίωσης της άσκησε αγωγή   ζητώντας να ακυρωθούν οι μεταβιβάσεις με σκοπό να επανέλθει η περιουσία στο όνομα του οφειλέτη – γονέα για να μπορεί να κάνει αναγκαστική εκτέλεση επί αυτής.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, αν  οποιοδήποτε άτομο που έχει οφειλές προς τρίτους, δεσμεύεται στη διαχείριση της περιουσίας του μέχρι να ικανοποιηθούν οι τρίτοι – δανειστές.

    Η απάντηση είναι  αρνητική, αλλά υπό όρους. Αν π.χ. δεν μεταβιβάζει ολόκληρη την περιουσία του. Αν υπάρχει και άλλη που είναι επαρκής για την ικανοποίηση των δανειστών του. Αν οι δανειστές κινούνται εναντίον του καταχρηστικά. Αν έχει παραγραφεί η αξίωση τους κ.ο.κ.

   Στο παραπάνω παράδειγμα, το δικαστήριο δέχθηκε ότι η δανείστρια διατηρούσε το δικαίωμα της να ζητήσει να ακυρωθούν οι μεταβιβάσεις – γονικές παροχές – της περιουσίας του οφειλέτη προς τα παιδιά του, και ακύρωσε τις μεταβιβάσεις αυτές που τις έκρινε ΚΑΤΑΔΟΛΙΕΥΤΙΚΕΣ δηλαδή ότι έγιναν για να βλάψουν την δανείστρια . Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα ακίνητα επανήλθαν στο όνομα του οφειλέτη και η δανείστρια μπορούσε να τα εκπλειστηριάσει για να εισπράξει τα οφειλόμενα.

   Εν κατακλείδι, η προσπάθεια του οφειλέτη να διασώσει την περιουσία του ή ένα τμήμα της περιουσίας του που θεωρεί σημαντικό, δεν είναι πάντα η σωστή κίνηση. Οι συνέπειες, εκτός από την παραπάνω ακύρωση της μεταβίβασης , είναι και ποινικές αφού η καταδολίευση είναι και ποινικό αδίκημα – έγκλημα - και τιμωρείται αναλόγως με σοβαρές συνέπειες στην επαγγελματική και επιχειρηματική ζωή των εμπλεκομένων προσώπων.

   Η επιλογή των ενεργειών της διάσωσης της περιουσίας, πρέπει να γίνεται πάντα με σύνεση, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι συνθήκες που συνηγορούν υπέρ ή κατά και αφού ζητηθεί η συνδρομή εξιδεικευμένου και ενημερωμένου νομικού συμβούλου.

   Το γραφείο μας έχει μακρά εμπειρία στα παραπάνω θέματα και έχει χειριστεί με επιτυχία ανάλογες υποθέσεις τόσο από την πλευρά του οφειλέτη όσο και από την πλευρά του δανειστή , έχει σφαιρική γνώση του αντικειμένου ως προς όλες τις δυνατότητες επιλογής αλλά και αποφυγής των ενεργειών που απαιτούνται.

    Η συνεργασία μας με ειδικούς συμβούλους για οικονομικά , τραπεζικά και επιχειρηματικά θέματα όπως και με διαμεσολαβητές διαπιστευμένους και πάντα ικανούς να επιλύσουν τις παραπάνω υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται ποικίλοι παράγοντες , εγγυάται την επίλυση των προβλημάτων σας γρήγορα και ικανοποιητικά.

     Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας για  την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση και διασφάλιση των συμφερόντων τους. 

     Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες  :

  1. Μέσω e-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Μέσω τηλεφώνου : 210 3800306
  3. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27,                                                                                                                                                                                                                 Αθήνα, Τ.Κ. 11475

                                                                    

      Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.

     www.law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ