ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ (- ή αλλιώς-) ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι ένα καλό εργαλείο για να σωθούν οι προβληματικές επιχειρήσεις ή ακόμα καλυτέρα, να βοηθηθούν στο να αναπτυχθούν περισσότερο οι εύρωστες και οι αναπτυσσόμενες.

Την βοήθεια αυτού του εργαλείου, μπορούν να την έχουν οι περισσότεροι εταιρικοί σχηματισμοί και ακόμα εταιρείες που έχουν λυθεί, αλλά δεν έχουν εκκαθαριστεί, οπότε με την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού αυτοδίκαια αναβιώνουν στην νέα τους μορφή.

Παράλληλα, σε αυτήν την «κολυμπήθρα» δεν μπορούν να μπουν επιχειρηματικές μορφές που στερούνται νομικής προσωπικότητας, όπως π.χ. είναι η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, η ΣΥΜΠΛΟΙΟΚΤΗΣΙΑ, η ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, οι ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ κλπ.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που άρχισε να εφαρμόζεται πρόσφατα αναφέρεται εκτός άλλων στις ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ.

Με την ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ μια εταιρεία αποκτά όλα τα περιουσιακά στοιχεία (δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις) μίας άλλης, χωρίς αυτή η άλλη να εκκαθαριστεί.  Αυτό

 πραγματοποιείται ή με την ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ή με την ΣΥΣΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

Με την ΠΡΩΤΗ ΜΟΡΦΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ, οι απορροφώμενες εταιρείες μεταβιβάζουν σε μία άλλη εταιρεία - την απορροφώσα - κατόπιν της λύσης τους, το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων τους, με τη διάθεση στους εταίρους ή μετόχους των απορροφώμενων σχηματισμών, εταιρικών συμμετοχών / μεριδίων της απορροφώσας εταιρείας.

Με την ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ δηλαδή με ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, οι συγχωνευόμενες εταιρείες μεταβιβάζουν σε μία νέα, που συνιστούν ύστερα από την λύση τους,  το σύνολο των στοιχείων τους –δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει λεπτομερώς την διαδικασία της ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ με τους άνω δύο τύπους.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαδικασίας αυτής είναι η εξαγορά της «ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ» από τη Βουλγάρικη εταιρεία «ΜΠΕΛΛΑ (BELLA) ΜΠΟΥΛΚΑΡΙΑ (BULGARIA) A.E. (A.D.) μέσω της θυγατρικής της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία « IMPALA HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., σε μία διαδικασία να διασωθεί η επιχείρηση ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ.

Μία εκ των πλέον σημαντικών καινοτομιών του νέου πλαισίου είναι η υγιής εξασφάλιση των ΠΙΣΤΩΤΩΝ, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να εμποδίζουν την διαδικασία της ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ, για τους δικούς τους λόγους ενίοτε εκτός των ορίων της ΚΑΛΗΣ ΠΙΣΤΗΣ.

Αντίθετα, είναι αναγκασμένοι να την αποδεχθούν προστατευόμενοι όμως και αυτοί, αφού μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν τις κατάλληλες εγγυήσεις, εφόσον βέβαια αποδείξουν επαρκώς ότι η οικονομική κατάσταση που δημιουργείται από την ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ, καθιστά απαραίτητη την προστασία των αξιώσεων τους με την παροχή της ΕΓΓΥΗΣΗΣ.

Το γραφείο μας  Law-Nous, διαθέτει μακρά εμπειρία σε θέματα ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ δικαίου, και στα πλαίσια των νέων νομικών μορφών συνδιαλλαγής,  συνεργάζεται με πλήρως καταρτισμένο, ευέλικτο και έμπειρο διαμεσολαβητή του μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του  σε κάθε ενδιαφερόμενο  που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα και ζητήματα.

Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες  :

  1. Μέσωe-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27         

       Αθήνα, Τ.Κ. 11475

                                                                    

       Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.

     www law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου ΑθηνώνΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ