Η υπόθεση στην οποία αναφερόμαστε απασχόλησε τα δικαστήρια Ελληνικής Επαρχίας όλων των βαθμίδων για μία 10ετία και πλέον, και τελικά έφτασε ως τον Άρειο Πάγο.
Η υπόθεση περιληπτικά, αφορά γιατρό επαρχιακής πόλης που για να σώσει τον προβληματικό γάμο του πίστεψε πως αρκούσε να κάνει μια σημαντικότατη δωρεά στην σύζυγο του – το ήμισυ εξ αδιαιρέτου μια πολυτελούς κατοικίας, που αγόρασε με χρήματα του - αλλά, που στο συμβόλαιο « μπήκε » και το όνομα της συζύγου.
Σύμφωνα με την υπόθεση, ο ίδιος φρόντιζε πλήρως την κάλυψη όλων των οικογενειακών αναγκών, της συζύγου και των παιδιών του. Η σύζυγος από την πλευρά της, νοσηλεύτρια προ γάμου, σταμάτησε να εργάζεται αφότου παντρεύτηκε, και ασχολούνταν με τα του οίκου και των παιδιών της.
Ο γάμος όμως, δεν «πήγαινε καλά», παρά τις προσπάθειες του συζύγου. Ακόμα και μετά την σύναψη της δωρεάς που έκανε ο σύζυγος, οι σχέσεις τους συζύγων χειροτέρεψαν. Η σύζυγος, συκοφαντούσε , εξύβριζε τον σύζυγο όπου και αν βρισκόταν, και του συμπεριφερόταν απαξιωτικά ακόμα και δημόσια, απειλώντας τον συνέχεια ότι « θα την πληρώνει για μια ζωή ».
Έφτασε μάλιστα να ζητήσει την διανομή της κοινής κατοικίας ώστε να πάρει τα μισά χρήματα από το ποσό του πλειστηριασμού της κατοικίας , αν και γνώριζε ότι η απόκτηση της εν λόγω κατοικίας έχε γίνει με χρήματα αποκλειστικά του συζύγου της.
Η αλήθεια των παραπάνω γεγονότων δεν αμφισβητείται. Αποδείχτηκε δε αυτό, στα δικαστήρια. Το ερώτημα όμως που προκύπτει μετά από όλα αυτά τα περιστατικά είναι το εξής:
Τι κάνει η άλλη πλευρά - εν προκειμένω ο σύζυγος - σε μία τέτοια περίπτωση;
Στην συγκεκριμένη υπόθεση, ο σύζυγος ανακάλεσε τη δωρεά λόγω αχαριστίας της συζύγου, στο πρόσωπο του.
Ο νόμος ορίζει :
- πότε είναι δυνατόν να ανακληθεί μία δωρεά,
- ποια στοιχεία πρέπει να συντρέχουν στην συμπεριφορά του προσώπου που έλαβε την δωρεά και
- τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ανάκληση της δωρεάς.
Τα επόμενα ερωτήματα είναι:
- Είναι κάθε παράπτωμα του προσώπου που έλαβε την δωρεά, προς τον δωρητή , ικανό να οδηγήσει σε ανάκληση της δωρεάς;
- Μπορεί μετά την δωρεά ή δι’ αυτής ο δωρητής να «αγοράσει» τον δωρεοδόχο και μάλιστα ισοβίως και να του επιβάλλει τον τρόπο της συμπεριφοράς που επιθυμεί ο ίδιος;
Σίγουρα όχι. Αν κάποιος πιστεύει ότι θα καταφέρει τα ανωτέρω χρησιμοποιώντας μία δωρεά πλανάται. Ο νόμος ισορροπεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες και των δύο πλευρών.
¨Έτσι ορίζει ως απαραίτητο στοιχείο της ανάκλησης της δωρεάς την αχαριστία προς τον δωρητή και μάλιστα όχι οποιαδήποτε αχαριστία αλλά αυτή που στηρίζεται σε βαρύ παράπτωμα του δωρεοδόχου προς τον δωρητή και ορισμένων ρητής αναφερομένων προσώπων.
Ομοίως, ο νόμος ορίζει πότε μια δωρεά είναι πάντα αμετάκλητη, όποια συμπεριφορά και αν δείξει ο δωρεοδόχος έναντι του δωρητή.
Το αν συντρέχουν σε κάποια υπόθεση οι όροι εφαρμογής των σχετικών διατάξεων, αν δηλαδή μια συμπεριφορά μπορεί να χαρακτηριστεί << ως αχαριστία >> σύμφωνα με το νόμο, και αν μπορεί ως τέτοια να οδηγήσει σε ανάκληση της δωρεάς ή όχι θα το κρίνουν τα δικαστήρια.
Δεν οδηγεί κάθε συμπεριφορά, που δεν αρέσει στον δωρητή, σε ανάκληση της δωρεάς όσο και αν αυτό τον πικραίνει.
¨Όπως δεν είναι καθόλου «έξυπνη» συμπεριφορά του προσώπου που έλαβε την δωρεά, να οδηγήσει, τον δωρητή στην απόφαση να του χαρίσει πράγματα – ακίνητα κλπ - μεταβάλλοντας την συμπεριφορά του μετά την επίτευξη του σκοπού του , «βγάζοντας το προσωπείο» και δείχνοντας τον πραγματικό εαυτό του και τις πραγματικές προθέσεις του.
Το θέμα της δωρεάς και της ανάκλησης της, και μάλιστα λόγω αχαριστίας, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και πολύπλοκο. Λαμβάνει χώρα τόσο μεταξύ συγγενών όσο και μεταξύ φίλων ή γνωστών.
Η λήψη των σχετικών αποφάσεων πρέπει να γίνεται μετά από μελέτη και εκτίμηση πολλών συνθηκών και παραμέτρων που συντρέχουν, τόσο κατά το χρόνο τέλεσης της δωρεάς, όσο και των παραμέτρων που θα συντρέξουν στο μέλλον μετά από αυτήν, αφού η δωρεά βρίσκεται σχεδόν πάντα κάτω από το σπαθί της ανάκλησης της, και είναι φανερό ότι η τύχη της εξαρτάται και από μελλοντικές συμπεριφορές των συμβαλλομένων μερών.
Στην συγκεκριμένη υπόθεση που απασχόλησε τα δικαστήρια, ο σύζυγος κατάφερε να ανακληθεί η δωρεά και να πάρει πίσω ολόκληρο το σπίτι του. Τον γάμο του όμως δεν τον έσωσε. Ο γάμος διαλύθηκε, όπως ήταν βέβαιο ότι θα διαλυόταν σε κάθε περίπτωση.
Η σύζυγος από την πλευρά της, δεν πέτυχε να την « ταΐζει για μια ζωή », όπως και δεν πέτυχε να διατηρήσει την δωρεά, γιατί δήθεν, όπως ισχυρίστηκε, έπαψε να εργάζεται μετά το γάμο και αφιερώθηκε στην οικογένεια.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι:
Τι θα είχε σώσει τις δύο πλευρές της συγκεκριμένης υπόθεσης και τι μπορεί να σώσει άλλες όμοιες περιπτώσεις προσώπων που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Είναι << η αναζήτηση και η συνδρομή του ενημερωμένου και έμπειρου νομικού συμβούλου και δικηγόρου, του νομικού συμβούλου που μπορεί να διακρίνει πίσω από το παραπέτασμα των επιθυμιών των πλευρών, όπως εκφράζονται σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του μέρους ή των μερών την στιγμή που συνάπτεται η σύμβαση. Θα εξασφαλίσει πλήρως τον εντολέα του, ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΌΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ώστε να μην καταστεί μια δωρεά Η ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗ που θα αποβεί μοιραία για την επαγγελματική, οικονομική, και κοινωνική κατάσταση του πελάτη και ίσως και για την ζωή του την ίδια.
Το γραφείο μας Law-Nous, διαθέτει μακρά εμπειρία σε ανάλογα θέματα, οικογενειακά , θέματα δωρεών και σχετικών αξιώσεων, και στα πλαίσια των νέων νομικών μορφών συνδιαλλαγής συνεργάζεται με πλήρως καταρτισμένο, ευέλικτο και έμπειρο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ που μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του σε κάθε ενδιαφερόμενο που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα και ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας για να πετύχετε την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση και διασφάλιση των συμφερόντων σας.
Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες :
- Μέσω e-mail :
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
- Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα, Τ.Κ. 114 75
Μαρία Ροκάνη
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.