Εργασιακό mobbing ή αλλιώς εργασιακός εκφοβισμός

Ως mobbing, δηλαδή o εργασιακός εκφοβισμός ορίζεται η ηθική παρενόχληση , άλλως,  η σιωπηλή, κρυφή, έρπουσα ψυχολογική βία που ασκείται συστηματικά με διάφορες μορφές και μεθόδους από ενήλικες προκειμένου να ταπεινωθεί, να απομονωθεί και να απομακρυνθεί ένας ενήλικας από τον εργασιακό ή άλλο συναφή χώρο.

Αυτού του είδους η παρενόχληση συνιστά προσβολή της προσωπικότητας, της ηθικής υπόστασης και της αξιοπρέπειας του ατόμου που την υφίσταται, με αρνητικά και επώδυνα αποτελέσματα για

την απόδοσή του στις εργασιακές, στις οικογενειακές και προσωπικές του σχέσεις, στην καθημερινότητα του, στην ψυχική στην σωματική του υγεία και κάποιες φορές και στην ίδια του τη ζωή.

 Μία τέτοια περίπτωση, εργασιακής παρενόχλησης (mobbing), απασχόλησε πρόσφατα τις δικαστικές αρχές περιφερειακού δικαστηρίου.

 Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δημόσια υπάλληλος υφίστατο mobbing επί μια και πλέον δεκαετία από ανωτέρους συναδέλφους της σε μεγάλο νοσοκομείο της χώρας.

Η ανάρμοστη συμπεριφορά των δραστών, την είχε συνθλίψει ψυχολογικά, η απάθεια και η αδιαφορία της προϊσταμένης αρχής στην οποία προσέφυγε για να λύσει το πρόβλημα της την διέλυσε ψυχικά και ηθικά. Η αντίδραση της για να ξεφύγει από την οδυνηρή κατάσταση στην οποία βρίσκονταν ήταν να αποπειραθεί να τερματίσει την ζωή της. Ευτυχώς δεν το κατάφερε, συνήλθε και στην συνέχεια προσέφυγε στα ποινικά δικαστήρια προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα της.

     Η προσφυγή στις ποινικές αρχές φαίνεται να είναι συχνά η «εύκολη λύση».

     Όμως αυτό δεν ισχύει, και τότε η άρνηση της ποινικής δικαιοσύνης να επιληφθεί του θέματος, επιδρά ακόμα πιο βαριά στο θύμα που απογοητεύεται και νιώθει ακόμη μια φορά πληγωμένο και προσβεβλημένο.  

     Στην συγκεκριμένη περίπτωση της ψυχικά και ηθικά κακοποιημένης δημόσιας υπαλλήλου που με την απόπειρα αυτοκτονίας της θεώρησε ότι έπαθε σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας της και κατέθεσε μήνυση για το αντίστοιχο έγκλημα της σωματικής βλάβης αδυνάμων ατόμων, ο εισαγγελέας, στον οποίο απευθύνθηκε, τηρώντας τον ποινικό νόμο απέρριψε την υπόθεση της γιατί έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το έγκλημα της σωματικής βλάβης αδυνάμων προσώπων αφού ο νόμος εννοεί την φυσική και όχι την ηθική ή την ψυχική αδυναμία του θύματος.

     Πράγματι σύμφωνα με το οικείο άρθρο του ποινικού κώδικα, ανυπεράσπιστα πρόσωπα θεωρούνται τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία αδυνατούν πλήρως ή εν μέρει να υπερασπισθούν τον εαυτό τους

     Πλήρης αδυναμία αυτοϋπεράσπισης υπάρχει, όταν το θύμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιδράσει και να προστατεύσει το εαυτό του. Αυτό συμβαίνει π.χ., όταν το θύμα είναι ναρκωμένο, κατάκοιτο, δεμένο κλπ.

     Αντίστοιχα μερική αδυναμία αυτοϋπεράσπισης υπάρχει, όταν το θύμα μπορεί μεν να αντιδράσει, αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται δεν μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τον εαυτό του. Σε τέτοια μερική αδυναμία βρίσκεται π.χ. εκείνος ο οποίος έχει σπάσει το χέρι ή το πόδι του η είναι φρεσκοχειρουργημένος κλπ.

     Ανεξάρτητα με το γεγονός ότι η παραπάνω ερμηνεία που δίνεται σήμερα στην οικεία διάταξη είναι στενή και προσκολλημένη στο γράμμα του νόμου θα είναι πολύ μεγάλο λάθος να καταλήξει το θύμα της υπόθεσης μετά την έκβαση της ποινικής του υπόθεσης στο πικρό συμπέρασμα  «δικαιοσύνη δεν υπάρχει».

     Στο σημείο αυτό, καίριας σημασίας είναι η αναζήτηση και η εξεύρεση του σωστού νομικού συμβούλου /δικηγόρου, που θα γνωρίζει τόσο το γράμμα και την ερμηνεία του νόμου, την νομολογία και την θέση των δικαστηρίων στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και την πληθώρα των εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν στους διάφορους κλάδους του δικαίου, των οποίων η σωστή χρήση θα οδηγήσει στην πλήρη δικαίωση του θύματος και στην τιμωρία των δραστών του εργασιακού εκφοβισμού, ώστε με τον τρόπο αυτό να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο θύμα και τελικά να τερματιστεί η εγκληματική συμπεριφορά  των δραστών και η δημιουργία νέων θυμάτων τους στον εργασιακό χώρο.

 Τo γραφείο μας  Law-Nous, διαθέτει μακρά εμπειρία σε θέματα προστασίας της προσωπικότητας και μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του  σε κάθε ενδιαφερόμενο  που αντιμετωπίζει προβλήματα στον εργασιακό του χώρο για την προστασία του από την εις βάρος του άσκηση εργασιακής παρενόχλησης/mobbing.

Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας για να πετύχετε την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση και διασφάλιση των συμφερόντων σας. 

  Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες  :

  1. Μέσωe-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 210 3800306
  3. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27                                                                                                                                                                                                                     Αθήνα, Τ.Κ. 11475

                                                                    

  Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.

     www.law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ