ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ – ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΕ ΠΥΛΩΤΗ- ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Σύμφωνα με τις ισχύουσες πλέον πολεοδομικές ρυθμίσεις του τελευταίου νόμου (του έτους 2022 ) , ρυθμίζονται οι ισχύουσες από την δημοσίευση του πολεοδομικές παρατάσεις για:

 • την υποβολή δικαιολογητικών και την ολοκλήρωση υπαγωγών αυθαιρέτων,
 • τις  δηλώσεις τακτοποίησης των χώρων στάθμευσης στις πυλωτές
 • τις δηλώσεις τακτοποίησης των δασικών αυθαιρέτων,
 • τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς πρόστιμο και
 • την μεταβατική ρύθμιση για δόμηση σε εκτός σχεδίου γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων.

      Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον νέο νόμο και με τις διευκρινιστικές ανακοινώσεις του αρμοδίου επιμελητηρίου (Τ.Ε.Ε.), οι νέες προθεσμίες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αλλά και για τη μετάβαση στην δόμηση σε εκτός σχεδίου γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, ορίζονται τα ακόλουθα:

 Α. Σχετικά με τα δικαιολογητικά για τα αυθαίρετα: 

     Παρατείνεται η προθεσμία περί ολοκλήρωσης της ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολογητικών για την υπαγωγή σε νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων ως ακολούθως:

 1. Για τις δηλώσεις που δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017 μέχρι την 31η.12.2024
 2. Για τις δηλώσεις που μεταφέρονται στον ν. 4495/2017, και συγκεκριμένα:

          α) γι’ αυτές που υπήχθησαν στον άνω νόμο  έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, η παράταση λήγει  στις 31 Δεκεμβρίου 2024,

          β) γι’ αυτές που υπήχθησαν και θα υπαχθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023, η παράταση θα ισχύει για διάστημα εικοσιτεσσάρων (24) μηνών από την ημερομηνία υπαγωγής.

 Β. Σχετικά με την δόμηση σε εκτός σχεδίου γήπεδα.

     Σύμφωνα με την ισχύουσα πλέον διάταξη και ως προς τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεως προέγκρισης ή έγγραφης βεβαίωσης ορίζεται ότι:

     α) εάν έως και την 9η/12/2022 υποβλήθηκε η βεβαίωση όρων δόμησης των κατηγοριών 1 ή 2, τότε δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για προέγκριση ή έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι και την 30η/09/2023 ενώ

     β) εάν έως και την 9η /12/2022 χορηγήθηκε η σχετική προέγκριση, τότε δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης για έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι και την 30η/09/2023.

 Γ. Σχετικά με τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 1. Παρέχεται παράταση επτά μηνών για δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς πρόστιμο ώστε σε όλες τις περιοχές της χώρας όπου πραγματοποιείται κτηματογράφηση, όλοι οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους χωρίς πρόστιμο μέχρι και την 31η Ιουλίου 2023.
 2. Όταν θα αρχίσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα, το ελάχιστο ποσό θα είναι 300 ευρώ και το μέγιστο 2.000 και θα υπολογίζονται με βάση τον χρόνο καθυστέρησης και την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Δ. Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ανοιχτών θέσεων στάθμευσης σε πυλωτές πολυκατοικιών :

       Προβλέπεται ότι  οι θέσεις αυτές  ενσωματώνονται στο ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών. Επιχειρείται να επιλυθεί το χρόνιο ιδιοκτησιακό θέμα, για μεταβιβάσεις και εγγραφές στο Κτηματολόγιο.

Ε. Σχετικά με την δυνατότητα δήλωσης αυθαιρέτων σε δάση ή δασικές εκτάσεις :

 1. Παρατείνεται για τρεις μήνες (έως τέλος Μαρτίου) η δυνατότητα δήλωσης στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δάση, δασικές εκτάσεις  και σε οικιστικές πυκνώσεις) προς τακτοποίηση με παράβολο των 250 ευρώ.
 2. Το αρμόδιο υπουργείο - ΥΠΕΝ ανακοίνωσε σχετικά ότι  δίνεται λύση στο ζήτημα των δασικών αυθαιρέτων μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κτηματολόγιο και βρίσκεται σε λειτουργία από τις 5 Οκτωβρίου 2022
 3. Οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας από τον ενδιαφερόμενο βαρύνονται με την υποχρέωση καταβολής παραβόλου ύψους 250 €.
 4. Οι κάτοχοι κατοικιών σε δάση και δασικές εκτάσεις, δηλώνουν εκεί τις κατοικίες τους, με αναστολή των διαδικασιών κατεδάφισης και επιβολής προστίμων για 30 έτη.
 5. Στη συνέχεια, αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία των δηλώσεων θα εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη βάση της οποίας θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τους όρους διατήρησης με καταβολή προστίμου ή κατεδάφισης των κατοικιών που έχουν δηλωθεί.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι ότι: ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΥΠΑΓΩΓΗ στις ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ τα οποία:

 • δεν έχουν το χαρακτήρα κατοικίας,
 • έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011
 • βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε υγροτόπους Ramsar και σε περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικές προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, εκτός εάν κατασκευάστηκαν πριν το χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών,
 • βρίσκονται εντός περιοχών που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς και έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης,
 • η διατήρησή τους παρακωλύει τη διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.

Το γραφείο μας , Law-Nous,  είναι ευαισθητοποιημένο στα άνω θέματα, έχει  εμπειρία στις ανάλογες υποθέσεις που τις χειρίζεται με την βοήθεια ειδικών και εξειδικευμένων συνεργατών επιστημόνων και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για την προστασία των δικαιωμάτων του.

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας,

 

 • Με e-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Στο τηλέφωνο : 2103800306
 • Με επιστολή στην διεύθυνση : Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27  Αθήνα, Τ.Κ. 11475

 

   Μαρία Ροκάνη

 

Δικηγόρος Αθηνών

 

   παρ’  Αρείω Πάγω

  

www.law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου ΑθηνώνΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ