ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΧΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Το φαινόμενο της άσκησης βίας και παρενόχλησης σε εργασιακούς δημόσιους χώρους δυστυχώς λαμβάνει χώρα όλο και συχνότερα διαταράσσοντας το ήρεμο εργασιακό περιβάλλον, την απόδοση του εργαζομένου/ης, την εύρυθμη λειτουργία τόσο των υπηρεσιών όσο και την ψυχοσωματική υγεία των εργαζομένων υπαλλήλων και μη.  Ενίοτε δε, απειλεί  και την ίδια την ζωή των υπαλλήλων, όπως έχουμε αναφερθεί και  με παλαιότερο άρθρο μας (απόπειρες αυτοκτονίας κ.ο.κ.).

Η βία και η παρενόχληση, μπορεί να ασκούνται με πράξεις, λέξεις , πρακτικές απειλής πράξεων, που οδηγούν σε σωματική, ψυχολογική, οικονομική ή ακόμα και σε σεξουαλική βία. Μπορεί, μάλιστα, να εκδηλώνονται περιστασιακά - κατά το δοκούν, ευκαιριακά ή συστηματικά, μεμονωμένα ή οργανωμένα.

Αξίζει να σημειωθεί δε,  ότι η παρενόχληση ως όρος χαρακτηρίζει συμπεριφορές που έχουν σκοπό ή αποτέλεσμα (ενδεχόμενο ή αποδεκτό) την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου του εργαζομένου, τη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος εκφοβιστικού ακόμα και  εχθρικού, ταπεινωτικού και εν τέλει άκρως επικίνδυνου.

Είναι θεμελιώδες το ερώτημα: «Πως μπορεί να προστατευτεί ο εργαζόμενος/η έναντι τέτοιων συμπεριφορών».

Η παραπάνω κατάσταση μπορεί να είναι αφόρητη για τον εργαζόμενο/η, αλλά οι δυσμενείς συνέπειες της επεκτείνονται σε ευρύτερα περιβάλλοντα όπως είναι αυτό της

δημόσιας υπηρεσίας, των συναλλασσόμενων με αυτόν/ην, των συνεργατών του/της, των πολιτών, των δημοτών κλπ αλλά και του συνόλου της οικογένειας των εμπλεκομένων θυμάτων.

Μια δυσλειτουργική δημόσια υπηρεσία, εξ αιτίας της ύπαρξης των παραπάνω φαινομένων, εμποδίζει την απονομή του έργου για το οποίο υφίσταται, και για το οποίο καταναλώνει πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πως μπορεί να προστατευτεί ο υφιστάμενος την βία, την παρενόχληση, την κακοποίηση στους άνω χώρους;

Από την νομοθεσία –παλαιότερη αλλά και την πιο πρόσφατη, δεδομένου ότι, αν μη τι άλλο ο νομοθέτης είναι ευαίσθητος, παρέχονται πολλά εργαλεία αντιμετώπισης/απόκρουσης των άνω φαινομένων, τόσο μέσω της δικαστικής όσο και μέσω της διοικητικής οδού . Τα δε μέτρα είναι πολλά, από επιπλήξεις, πρόστιμα, μεταθέσεις, άδειες κ.οκ.  μέχρι πιο καίρια όπως αποζημιώσεις, απολύσεις κλπ.

Το ζητούμενο, όμως,  σε κάθε περίπτωση είναι όσον αφορά το άτομο που υφίσταται τον «πόλεμο»,  αν έχει το θάρρος και την εσωτερική δύναμη να ζητήσει την τιμωρία του δράστη ή των δραστών,  καθότι ο δράστης ξεκάθαρα ασκεί «εξουσία» επ’ αυτού/ης που επιχειρεί να το καταστήσει θύμα του,

Εν κατακλείδι, τα φαινόμενα της άσκησης βίας, των κακοποιητικών συμπεριφορών, της παρενόχλησης , της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων των προϊσταμένων, των ελεγκτών , της ανικανότητας ή της περιορισμένης ικανότητας κάποιων εμπλεκομένων, ή των προβλημάτων συμπεριφοράς εξ αιτίας των ψυχολογικών και άλλων συμπλεγμάτων των εν λόγω προσώπων , δεν είναι αποδεκτό να τα υφίσταται ο εργαζόμενος/η ο υπάλληλος, ο πολίτης, ο δημότης, και ο συναλλασσόμενος.

Τo γραφείο μας  Law-Nous, είναι πάντα ενημερωμένο για τις νομοθετικές, δικαστικές και άλλες εξελίξεις στα παραπάνω θέματα, διαθέτει μακρά εμπειρία σε θέματα προστασίας της προσωπικότητας , ειδικό συνεργάτη για την στήριξη του ενδιαφερόμενου και μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του  σε καθένα/ καθεμία  που αντιμετωπίζει τα παραπάνω προβλήματα στον εργασιακό χώρο για την προστασία του/της από την εις βάρος του/της άσκηση εργασιακής παρενόχλησης.

 

Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας για να πετύχετε την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση και διασφάλιση των συμφερόντων σας. 

  Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες  :

  1. Μέσω e-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 210 3800306
  3. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27                                                                                                                                                                                                                     Αθήνα, Τ.Κ. 11475

                                                                    

  Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.

     www.law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου ΑθηνώνΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ