Οι δικηγόροι που ασχολούνται με Οικογενειακό Δίκαιο, ερωτούνται από τους ενδιαφερόμενους, αν δικαιούται να ζητήσει διατροφή εκείνος από τους συζύγους που διέκοψε το γάμο και αν επηρεάζει την αξίωση του το γεγονός ότι έφταιγε ο ίδιος, στην διάσπαση της έγγαμης σχέσης και συνεπώς στην διάσταση.
Για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θα χρειαστεί προηγουμένως να διευκρινιστούν κάποια άλλα ζητήματα με τα οποία σχετίζονται άμεσα. ¨Όπως π.χ.
- Κατά την διάρκεια του γάμου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να αντιμετωπίζουν από κοινού τις ανάγκες της οικογένειας. Η διατροφή για αυτούς, περιλαμβάνεται σε αυτές τις ανάγκες.
- Με δεδομένο το ανωτέρω, μπορούμε να πούμε ότι όσο διαρκεί ο γάμος οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να συνεισφέρει ο ένας στην διατροφή του άλλου.
- Σημαντικό ζήτημα είναι ο προσδιορισμός του ποσοστού και άρα του ποσού συνεισφοράς του καθενός συζύγου στην κοινή αντιµετώπιση των οικογενειακών αναγκών.
- Όταν διασπαστεί η έγγαμη συμβίωση και οι σύζυγοι όπως λέγεται «τελούν σε διάσταση» ή «είναι εν διαστάσει», ο γάμος συνεχίζει και υφίσταται εωσότου να λυθεί με κάποιο από τους οριζόμενους στο νόμο τρόπους.
- Στην περίπτωση αυτή επανέρχεται ακόμα πιο επιτακτικά το καίριο ερώτημα του, πως θα υπολογιστεί το ποσοστό ή το ποσό συνεισφοράς του καθενός στις οικογενειακές ανάγκες μεταξύ των οποίων είναι και η διατροφή τους.
Ξεκαθαρίζουμε ότι στην περίπτωση που έχει διασπασθεί η έγγαμη συμβίωση δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «κοινό οίκο» ούτε για κοινές ανάγκες και βέβαια ούτε για «συνεισφορά» των εν διαστάσει συζύγων στην αντιμετώπιση των αναγκών της οικογένειας.
Αυτό συμβαίνει γιατί στην ΔΙΑΣΤΑΣΗ παύει να υπάρχει και να λειτουργεί ο «κοινός οίκος» και δεν δημιουργούνται πια οι «κοινές οικογενειακές ανάγκες». Ο κάθε σύζυγος έχει τις δικές του ανάγκες όπως προκύπτουν από την χωριστή διαβίωση του.
Στην περίπτωση αυτή η προηγούμενη υποχρέωση των συζύγων να συνεισφέρουν αμοιβαία στην διατροφή τους – με όποιο τρόπο μπορούν – μετατρέπεται αυτόματα σε ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ.
Μετά από αυτή την παραδοχή παίρνουν σειρά να απαντηθούν τα επόμενα ερωτήματα. Δηλαδή:
- Ποιος από τους δύο είναι ο σύζυγος που υποχρεούται να δίνει διατροφή και αντίστοιχα, ποιος από τους δύο είναι ο σύζυγος που έχει ΑΞΙΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ; και,
- Πως θα προσδιοριστεί το ποσό της διατροφής που πρέπει να λαμβάνει ο δικαιούχος ΕΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙ ΣΥΖΥΓΟΣ;
Η διατροφή στην διάσταση είναι ένας πολύ ιδιαίτερος θεσμός, διαφορετικός από την διατροφή μετά την λύση του γάμου. Έτσι:
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ διατροφής είναι εκείνος από τους συζύγους, που εύλογα, διέκοψε την έγγαμη συμβίωση. Όμως όσο και αν εντυπωσιάζει, ΥΠΟΧΡΕΟΣ να δώσει διατροφή στον άλλο είναι και ο σύζυγος που αναγκάστηκε σε διακοπή της έγγαμης συμβίωσης από κάποιο παράπτωμα του δικαιούχου.
Είναι αυτό μία « αδικία» του συστήματος;
Ο νόμος, για να απαλύνει αυτή την εντύπωση, ορίζει ότι αν το παράπτωμα του δικαιούχου της διατροφής, για το οποίο ο άλλος σύζυγος διέσπασε την έγγαμη σχέση, συνιστά και λόγο διαζυγίου αναγόμενο στην υπαιτιότητα του δικαιούχου, δηλαδή αν με λίγα λόγια φταίει αυτός που διαλύθηκε ο γάμος, τότε περιορίζεται η έκταση της διατροφής του στα απολύτως αναγκαία για την συντήρηση του. Πρόκειται για τον θεσμό της ΕΛΑΤΤΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.
Άλλο αξιοπερίεργο της διατροφής, στην διάσταση, είναι ότι η συγκεκριμένη αξίωση είναι ανεξάρτητη από την ΕΥΠΟΡΙΑ ή την ΑΠΟΡΙΑ των συζύγων. Έτσι αν κατά την διάσταση ο δικαιούχος καταστεί εύπορος έχει παραταύτα δικαίωμα να ζητήσει διατροφή από τον άλλο που μπορεί με την διάσταση να έχει καταστεί άπορος. Πρόκειται για μία ακόμη αδικία του συστήματος;
Αυτό συμβαίνει μόνο τυπικά. Σύμφωνα με το νομικό μας σύστημα κατά την διάρκεια της έγγαμης ζωής οι κοινές οικογενειακές ανάγκες αποτελούν ένα ευρύτερο σύνολο στην ικανοποίηση του οποίου συμμετέχουν και οι δύο σύζυγοι ανάλογα με ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ τους, όπως υπάρχουν τότε, και στις οποίες συνυπολογίζεται ο,τιδήποτε μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα.
Ένα ενδεχόμενο είναι να συμμετέχουν και οι δύο σύζυγοι ισόποσα στην κάλυψη των οικογενειακών αναγκών. Αυτό θα συμβαίνει αν οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι ισοδύναμες. ¨Άλλο σενάριο είναι ο ένας σύζυγος αυτός που είναι ο εύπορος να συμμετέχει περισσότερο και ο άλλος λιγότερο – ο άπορος ή ο λιγότερο εύπορος.
Αυτός, ο λιγότερο εύπορος, όταν διασπαστεί η συμβίωση είναι ο δικαιούχος της διατροφής.
Πως όμως θα προσδιοριστεί το ποσό που θα του επιδικαστεί σε μηνιαία προκαταβαλλόμενη σε χρήμα- συνήθως- διατροφή;
Τα κριτήρια που συνήθως λαμβάνονται υπ’ όψη είναι:
Οι λεγόμενες συνθήκες της οικογενειακής ζωής σε συνδυασμό με εκείνες που ανέκυψαν από τη χωριστή διαβίωση, αφού ληφθούν υπ’ όψη και οι οικονομικές δυνάμεις και των δύο συζύγων, μεταξύ των οποίων είναι και οι περιουσίες τους.
Το γεγονός της ευθύνης για την διάσταση, το όποιο μπορεί να βαραίνει τον έναν ή και τους δύο συζύγους συνυπολογίζεται αλλά σε δεύτερο στάδιο και εφόσον προταθεί νομότυπα και αποδειχθεί πέραν κάθε αμφιβολίας με τις κατάλληλες ενστάσεις και ισχυρισμούς του νομικού παραστάτη του διαδίκου κατά τον δικαστικό αγώνα. Έναν αγώνα, που τις περισσότερες φορές εξελίσσεται πιο λυσσαλέα, από αυτόν του διαζυγίου.
Το γραφείο μας Law-Nous, διαθέτει μακρά εμπειρία σε θέματα ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ δικαίου, και στα πλαίσια των νέων νομικών μορφών συνδιαλλαγής συνεργάζεται με πλήρως καταρτισμένο, ευέλικτο και έμπειρο διαμεσολαβητή του μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του σε κάθε ενδιαφερόμενο που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα και ζητήματα.
Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες :
- Μέσωe-mail :
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
- Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα, Τ.Κ. 11475
Μαρία Ροκάνη
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.