ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ : ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ (;)

  Είναι συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια λειτουργίας μιας προσωπικής εταιρείας να γεννιούνται αδιέξοδα και να παρατηρούνται προβλήματα από την κακή πορεία των εταιρικών υποθέσεων, την έλλειψη κερδών, την αθέτηση των εταιρικών υποχρεώσεων ή από την κακή διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων.  Δεν είναι σε αυτές τις περιπτώσεις γεγονός σπάνιο να υπάρχουν μεταξύ των συνεταίρων διαρκείς διαφωνίες, έλλειψη κατανόησης ακόμα

και μίσος μεταξύ τους και εν τέλει  διακοπή ή διατάραξη των προσωπικών τους σχέσεων.

Αναρωτιέται κανείς, τι γίνεται σε τέτοιες τις περιπτώσεις που οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί έχουν διαρραγεί, έχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη των συνεταίρων. Και ποια είναι η τύχη της εταιρίας όταν η δυσλειτουργία των σχέσεων των συνεταίρων παρουσιάζει σοβαρό και εξακολουθητικό χαρακτήρα με επακόλουθο την παράλυση της λειτουργίας της και την αδυναμία εκπλήρωσης του σκοπού της ;

Είναι δίκαιο, κάποιος από τους εταίρους, που τα συμφέροντα του προσβάλλονται από τη λειτουργία της εταιρίας, να υποχρεώνεται να συνεχίσει να μετέχει σε μία έννομη σχέση η οποία ξεκίνησε αλλιώς και αλλιώς μετεξελίχθηκε ;

Γενικότερα και σύμφωνα με τον έως σήμερα ισχύοντα νόμο η προσωπική εταιρεία λύνεται: α) με την πάροδο του χρόνου διάρκειας της, β) με απόφαση των εταίρων για κλείσιμο, γ) με την κήρυξη της σε πτώχευση και δ) με δικαστική απόφαση, ύστερα από αίτηση εταίρου, εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος.

Στο νέο νόμο που ισχύει σήμερα, βασικό στοιχείο είναι η αλλαγή του κεντρικού άξονα στο συγκεκριμένο θέμα, αφού απομακρύνθηκε από τον απόλυτα προσωποπαγή χαρακτήρα των προσωπικών εταιρειών και μετακινήθηκε προς την διατήρηση της εμπορικής επιχείρησης .

Με λίγα λόγια το δικαίωμα του εταίρου να ζητήσει την λύση της εταιρίας συνιστά το έσχατο μέσο αντιμετώπισης της κατάστασης που ανέκυψε, το συγκεκριμένο δικαίωμα εγείρεται, μόνο, σε περίπτωση που δεν ανευρεθεί άλλος τρόπος άρσεως του αδιεξόδου.

Ο σπουδαίος λόγος, που κατά την άποψη του εταίρου συνιστά αιτία  για να λυθεί η εταιρία,  θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημαντικές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία της εταιρίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ως νομικοί έχουμε αντιμετωπίσει εταίρους που εμμονικά ζητούν την λύση εταιριών που άντεξαν στον χρόνο και στα προβλήματα της αγοράς, κινούμενοι από ταπεινά ελατήρια, όπως εμπάθεια, μίσος,  έχθρα προς τους συνεταίρους, από λόγους εκδίκησης  ή ακόμα και για να εξυπηρετήσουν άλλα μεμπτά κίνητρα τους (οικονομικές πιέσεις, εκβιασμούς κ.ο.κ.) τα οποία και αποτέλεσαν την πραγματική αιτία της επιδιώξεως της λύσεως της εταιρίας.

Η λύση ή όχι της εταιρίας, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν προβλήματα και προβληματικοί συνεταίροι, όπως παραπάνω, είναι θέμα που κρίνεται πάντα,  ανάλογα με την περίσταση.

Γεγονός όμως είναι ότι το δικαίωμα της δικαστικής λύσης της εταιρίας, συνιστά έσχατο μέσο αντιμετώπισης της κατάστασης που ανέκυψε και μόνο με τη συνδρομή του σπουδαίου λόγου και εγείρεται μόνο στην περίπτωση που δεν ανευρέθηκε άλλος τρόπος άρσης του αδιεξόδου.

 Το γραφείο μας  Law-Nous, διαθέτει μακρά εμπειρία σε θέματα ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ δικαίου, και στα πλαίσια των νέων νομικών μορφών συνδιαλλαγής, και  μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του  σε κάθε ενδιαφερόμενο  που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα και ζητήματα.

 Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες  :

  1. Μέσω e-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 210 3800 306
  3. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27         

       Αθήνα, Τ.Κ. 11475

                                                                    

       Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.

     www law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου ΑθηνώνΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ