ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

Πρόσφατα το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε σημαντική απόφαση σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η υπόθεση  οδηγήθηκε σε αυτό με συλλογική αγωγή δανειοληπτών ελβετικού φράγκου κατά μεγάλης Eλληνικής τράπεζας που κατά τη διάρκεια των ετών 2006 -2009 κατάρτισε και διέθεσε πληθώρα συμβάσεων στεγαστικών και επαγγελματικών δανείων σε ξένο νόμισμα και, συγκεκριμένα, σε ελβετικό φράγκο.

             Συγκεκριμένα:

α)         H τράπεζα διά των αρμοδίων υπαλλήλων της ενθάρρυνε πελάτες της είτε να συνάψουν εξ αρχής δάνεια σε ελβετικό φράγκο είτε να μεταβάλλουν το νόμισμα χορηγηθέντος ήδη σε ευρώ δανείου σε ελβετικά φράγκα, για το λόγο ότι θα είχε χαμηλότερο επιτόκιο και χαμηλότερη μηνιαία δόση , καθότι το ελβετικό φράγκο είναι σταθερό νόμισμα, ενώ δεν τους ενημέρωνε ότι με τη λήψη του δανείου αυτού ανελάμβαναν τον κίνδυνο μεταβολής της ισοτιμίας των νομισμάτων για όσα χρόνια κρατούσε το δάνειο ούτε ότι οι συμβάσεις αυτές δεν ήταν συνηθισμένες συμβάσεις δανείου, αλλά είχαν έντονο το στοιχείο του επενδυτικού κινδύνου

β)         H τράπεζα δεν παρείχε στους δανειολήπτες –πελάτες της  αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με τη λειτουργία του παρεχόμενου τραπεζικού προϊόντος τόσο για τους κινδύνους αύξησης των δόσεων και του άληκτου κεφαλαίου από μία σοβαρή υποτίμηση του ευρώ ή, αντίθετα, από μια ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, όσο και για τα διαθέσιμα αντιστάθμισης του σχετικού συναλλαγματικού κινδύνου.

γ)         H τράπεζα αντίθετα τους παρέσυρε να δεθούν με τα επίμαχα δάνεια που συνιστούν , ιδιότυπες συμβάσεις προσχώρησης και, μάλιστα, επενδυτικού χαρακτήρα χωρίς να έχουν δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων τους αφενός και του τρόπου υπολογισμού της οφειλόμενης δόσης σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο αφ ετέρου με παράνομους και αδιαφανείς όρους  δυνάμει των οποίων η αποπληρωμή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των χορηγούμενων δανείων θα γινόταν με βάση την κυμαινόμενη νομισματική ισοτιμία ευρώ και ελβετικού φράγκου κατά τον χρόνο πληρωμής των δόσεων.

 

2.    Η ανωτέρω απόφαση (του Πρωτοδικείου) όμως , όπως και άλλες που εκδόθηκαν κατόπιν συλλογικής αγωγής συλλόγων ή ενώσεων καταναλωτών δεν δεσμεύει την τράπεζα για να αλλάξει ή να διαγράψει όρους από ατομικές δανειακές συμβάλεις.

 

3.    Η τράπεζα για να δεσμευτεί σε αυτό πρέπει να εκδοθεί απόφαση επί ατομικής αγωγής δανειολήπτη ή δανειοληπτών που να την εξαναγκάζει σε τούτο. Και βέβαια στην περίπτωση αυτή εκτός από την διαγραφή ή ακύρωση των όρων μπορεί να αναζητηθεί και αποζημίωση για κάθε ζημιά που υπέστη ο δανειολήπτης λόγω της σύναψης του δανείου.

 

4.    Είναι πραγματικά λυπηρό, που οι Ελληνικές τράπεζες δεν κατανοούν την έννοια της ειλικρινούς συμπεριφοράς κατά την σύναψη των δανείων ή  και κυρίως κατά την διόρθωση των λαθών – των άκυρων όρων των συμβάσεων τους – εν ολίγοις δεν κατανοούν την σημαντική συνεισφορά της διαπραγμάτευσης και της εξώδικης συμβιβαστικής επίλυσης των διαφορών που προκαλούν.

 

5.    Το γραφείο μας πάντα ευαισθητοποιημένο σε θέματα όπως τα παραπάνω από μακρού χρόνου ασχολείται με τις εξαλείψεις των άκυρων όρων από τις Τραπεζικές Συμβάσεις αρχικά με νομικούς και δικαστικούς τρόπους ήδη όμως σήμερα ακολουθώντας την πρόοδο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με ειδικά Εκπαιδευμένο και Διαπιστευμένο διαπραγματευτή-διαμεσολαβητή που μπορεί να φέρει σε πέρας κάθε διαπραγμάτευση για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών όπως η ανωτέρω.

 

6.    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, καθ όλες τις ημέρες και ώρες :

 

  1. Μέσω e-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω fax : 2106427335
  4. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση : Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27                 

                                                                Αθήνα, Τ.Κ. 11475

   

                                                                 

Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος

www.law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ