ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Ή ΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

            Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ μπορεί να διεκδικήσει  ακίνητο που ο πολίτης από σφάλμα του δεν δήλωσε. Σχετικός νόμος του δίνει αυτό το δικαίωμα. 

  1. Οι πολίτες, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν ως ιδιοκτήτες ακινήτων – είναι ότι στις περιπτώσεις μη δήλωσης ή εσφαλμένης δήλωσης της ιδιοκτησίας τους στο κτηματολόγιο οι προθεσμίες διορθώσεως των λαθών είναι στενές και κινδυνεύουν οι ιδιοκτησίες τους να περάσουν ή σε άλλους ιδιοκτήτες που κακώς ή εσφαλμένως τις δήλωσαν ως δικές τους ή στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
  2. Οι σχετικές δηλώσεις είναι εξαιρετικά σημαντική διαδικασία για την κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων.

     Για παράδειγμα ,  Μεγάλο Δικαστήριο της χώρας απασχόλησε πρόσφατα η εξής περίπτωση:

     Πολίτης και ιδιοκτήτης διαμερίσματος στο οποίο μάλιστα κατοικούσε με την οικογένεια του από το έτος 1991 και στο οποίο αντιστοιχούσε θέση στάθμευσης αυτοκινήτου, σε μεγάλη πόλη της χώρας – ΔΕΝ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕ – στο Κτηματολόγιο όταν άρχισε η διαδικασία των δηλώσεων. Έτσι όταν ολοκληρώθηκαν οι νόμιμες προθεσμίες το διαμέρισμα του - κατοικία του - φέρονταν στα δημόσια στοιχεία του Κτηματολογικού Γραφείου της πόλης του ΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ.

     Απορίας άξιο είναι πως παρέλειψε ο ανωτέρω ιδιοκτήτης να συμμετάσχει στην διαδικασία δηλώσεως!!!  Αναγκάστηκε μετά ταύτα όταν το διαπίστωσε να προσφύγει στα δικαστήρια για να διορθωθεί η άνω καταχώρηση και να σημειωθεί ότι το ακίνητο με την θέση στάθμευσης του ανήκει, ότι είναι δικό του. Στις περιπτώσεις αυτές ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι πια το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ .

     Έπρεπε συνεπώς ο άνω πολίτης να αποδείξει στο δικαστήριο με έγγραφα και με μάρτυρες ότι του ανήκε το ακίνητο και έπρεπε να διορθωθεί το σχετικό κτηματολογικό στοιχείο

     Το δικαστήριο , δέχθηκε τελικά την προσφυγή του και τον δικαίωσε αναγνωρίζοντας τον ως ιδιοκτήτη της ιδιοκτησίας του και διέταξε το Κτηματολογικό Γραφείο να διορθώσει τα στοιχεία του ώστε να φαίνεται πλέον ότι το διεκδικούμενο ακίνητο ανήκει στον άνω πολίτη.

  1. Τα παραπάνω θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι Έλληνες που διαμένουν μόνιμα σε χώρες του εξωτερικού και να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να εγγραφούν τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην Ελλάδα , στο κτηματολόγιο προκειμένου να αποφύγουν πιθανή απώλεια της περιούσιας τους , από αμέλεια η καθυστερημένη δήλωσης αυτής.
  2. Το γραφείο μας LAW-NOUS αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει τέτοιες ανάγκες για όλους τους Έλληνες που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό αλλά και για αλλοδαπούς που έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία (οικόπεδο ή σπίτι ) στην όμορφη μας Χώρα . Για όλη την Ελλάδα , για όλους τους Έλληνες , ή και για οποιονδήποτε άλλον έχει αποκτήσει περιουσία στην Ελλάδα , σε όποια χώρα του εξωτερικού και να διαμένει , το γραφείο μας αναλαμβάνει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες , όποτε εκείνες απαιτηθούν , χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στην χώρα (- δηλαδή δεν θα είναι ανάγκη να βρίσκονται οι ίδιοι στην Ελλάδα κάνοντας τα υπερβολικά έξοδα ενός ταξιδιού σε στιγμή που δεν είναι κατάλληλη γι αυτούς - )
  3. Το Γραφείο μας αξιόπιστα , μεθοδικά και με σοβαρότητα μπορεί να φέρει σε πέρας γραφειοκρατικές εργασίες , οι οποίες ειδικότερα , για έναν ιδιοκτήτη ακίνητου στην Ελλάδα που διαμένει μόνιμα στο  Εξωτερικό , έχουν υψηλό κόστος ώστε να τις κάνει μόνος του, εξασφαλίζοντας την υπάρχουσα περιουσία του στην Ελλάδα.
  4. Για οποιεσδήποτε ανάγκες σας προκύψουν, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Γραφείο μας μέσω τηλεφώνου στο  Τηλ:  00302103800306 να αφήσετε μήνυμα,  στο Fax ; 00302106427335 να στείλετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας fax,    ή  και να στείλετε mail  στο : info@law-nous.gr

 

Με εκτίμηση

 

Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος (μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών)

www.law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου ΑθηνώνΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ