Τελευταία όλο και συχνότερα ακούμε για περιστατικά οικογενειακής βίας σε σχέση δε και με την πρόσφατα επιβληθείσα καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού συνιστάται από σχετικές οργανώσεις ακόμα και να αποχωρούν από την οικία τα θύματα προκειμένου να σώσουν την ζωή τους.
Με το Νόμο 1329/1983 – o Nόμος για την ισότητα των φύλων – καταργήθηκε η δυνατότητα του συζύγου «θύματος» να ζητά αποζημίωση από τον υπαίτιο σύζυγος μαζί με την αγωγή του διαζυγίου για την προσβολή της προσωπικότητας του και έτσι η σχετική αξίωση ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις με την προϋπόθεση ότι τα γεγονότα μπορούν εκτός από λόγο διαζυγίου να στηρίξουν αξίωση αποζημίωσης.
Η ερώτηση που προκύπτει είναι:
Πότε τα περιστατικά της ενδοοικογενειακής βίας στηρίζουν μόνον λόγο διαζυγίου και πότε συνιστούν προσβολή της προσωπικότητας κατά τις ειδικές διατάξεις ώστε να μπορεί ο σύζυγος-θύμα να ζητήσει και αποζημίωση;
Στην ενδοοικογενειακή βία πάντα προσβάλλεται η προσωπικότητα των μελών της οικογενείας – του ενός ή και των δύο συζύγων, αλλά και των παιδιών αν υπάρχουν. Η έκρυθμη αυτή κατάσταση αφού κάνει τον κύκλο της σε αστικά και ποινικά δικαστήρια, εισαγγελίες, αστυνομικά τμήματα, νοσοκομεία κλπ στο τέλος συνήθως λήγει με την διάλυση του γάμου, με αποφάσεις περί διατροφής, επιμέλειας των παιδιών κοκ.
Όμως υπάρχουν και περιστατικά τόσο έντονα που μπορούν να στηρίξουν αξιώσεις αποζημίωσης του συζύγου-θύματος – δηλαδή κάτι παραπάνω από το διαζύγιο και την διατροφή. Παρατίθενται οι κατωτέρω περιπτώσεις:
1Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Ο σύζυγος απουσιάζει πολλούς μήνες από το σπίτι για εργασιακούς λόγους, συμπεριφέρεται στην σύζυγο αδιάφορα, απαξιωτικά και υβριστικά ενώ διατηρεί και εξωσυζυγικές σχέσεις επ’ ευκαιρία των ταξιδιών του. Η δε σύζυγος συνάπτει ερωτική σχέση με τον σύζυγο της αδελφής του συζύγου της και από τη δύσκολη συμβίωση στον γάμο της αρρωσταίνει (κατάθλιψη, υπέρταση και διαβήτη).
2Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Ο σύζυγος απουσιάζει πολλούς μήνες από το σπίτι για εργασιακούς λόγους όταν επιστρέφει συμπεριφέρεται απαξιωτικά στην σύζυγο είναι οξύθυμος και εριστικός ξεσπώντας πάνω της με λεκτική και σωματική βία εξ αιτίας της οποίας αυτή καταλήγει σε νοσοκομείο και ακολούθως τον εγκαταλείπει.
Ο τελευταίος της προτείνει να συμβιώνουν συμβατικά - κάτω από την ίδια στέγη - για χάρη των τέκνων τους, πρόταση που αυτή αποδέχθηκε, γιατί εξαρτάται οικονομικά και γιατί αυτός θα απουσίαζε για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι, λόγω της εργασίας του. Εν συνεχεία η σύζυγος συνήψε ερωτική σχέση με άλλον άντρα και το ανακοινώνει στον σύζυγο που με την σειρά του της ζητά να ξαναφτιάξουν την οικογένεια τους, πρόταση που η τελευταία απορρίπτει.
Σε αντίποινα ο σύζυγος μειώνει σημαντικά το χρηματικό ποσό που καταβάλει για τα έξοδα του σπιτιού δηλώνοντάς της ότι, σε περίπτωση που θα ζητούσε διαζύγιο θα της έπαιρνε τα παιδιά. Κατά την παραμονή μίας από τις δίκες της επιτέθηκε, ενώπιον των ανηλίκων τέκνων τους σπρώχνοντας τη με δύναμη στο θώρακα και χτυπώντας τη με γροθιά στο μπράτσο, ενώ προσέβαλε και την τιμή της, με τις φράσεις «να πας στην Τρούμπα, πόρνη, τσούλα, πουτάνα», και της έσπασε, με μπουνιά, το κινητό της τηλέφωνο. κατέληξαν και στα ποινικά δικαστήρια.
3Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Οι διάδικοι μετά από γνωριμία λίγων μηνών και σύναψη ερωτικής σχέσης προχωρούν, λόγω της εγκυμοσύνης που ανέκυψε, σε γάμο. Η σύζυγος δεν εργάζεται και αναλαμβάνει την οικονομική διαχείριση των εξόδων του σπιτιού που γίνεται με έσοδα του συζύγου.
Λόγω κακοδιαχείρισης δεν κατορθώνει να καλύψει τα έξοδά και αξιώνει από τον σύζυγο να βρεί λεφτά ακόμα και να δανειστεί ενώ η ίδια αρνείται να εργαστεί. Μάλιστα του ζήτησε να κάνει τις οικιακές εργασίες ο ίδιος όταν γυρνά από την δουλειά του –ως στρατιωτικός – μάλιστα τον εξυβρίζει με προσβλητικά σχόλια «χαζό», «φλώρο» και «παχύδερμο».
Αντίστοιχα την εξυβρίζει και αυτός. Σε μία από τις λογομαχίες τους την σπρώχνει με αποτέλεσμα αυτή να χτυπήσει στο κεφάλι και στα χέρια. Σε μία άλλη λογομαχία με αφορμή οικονομικής φύσεως διαφορά χειροδικεί εις βάρος της και εν συνεχεία εγκαταλείπει την οικογενειακή στέγη.
4Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Το ζευγάρι ζει καθημερινά σκηνές βίας, λεκτικής, σωματικής κλπ σε ταξίδι τους μαζί με το ανήλικό παιδί σε αεροδρόμιο χώρας πολύ μακριά από την Ελλάδα διαπληκτίζονται έντονα με αποτέλεσμα ο σύζυγος να αποχωρήσει προς άγνωστη κατεύθυνση εγκαταλείποντας την σύζυγο μαζί με το ανήλικο τέκνο τους στο αεροδρόμιο της ξένης χώρας μόνους τους χωρίς βοήθεια και δίχως χρήματα.
Όλα τα άνω περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας συνιστούν σίγουρα λόγους διαζυγίου κάποια όμως θα δικαιολογούσαν και αξίωση του ανυπαίτιου συζύγου να ζητήσει αποζημίωση της προσβολής της προσωπικότητας του από τον υπαίτιο. Δεν είναι εύκολο να διαχωριστούν και να βρεθούν αυτές οι λεπτές γραμμές που ξεπερνούν το όριο από τα τετριμμένα σε άλλα επίπεδα απονομής της δικαιοσύνης. Αυτό εξαρτάται από την δυναμική των γεγονότων, από το βαθμό της βαρβαρότητας τους αλλά και από τις ειδικές γνώσεις του νομικού συμβούλου – του δικηγόρου που θα αναλάβει την υπόθεση ώστε να αποζημιωθεί η πληγωμένη προσωπικότητα του εντολέα του.
Τo γραφείο μας Law-Nous, διαθέτει μακρά εμπειρία σε οικογενειακά θέματα και μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του σε κάθε ενδιαφερόμενο που αντιμετωπίζει προβλήματα στον έγγαμο βίο του και για την προστασία της προσωπικότητας του από θέματα ενδοοικογενειακής βίας.
Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες :
- Μέσω e-mail :
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
- Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27 Αθήνα, Τ.Κ. 11475
Μαρία Ροκάνη
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.