ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ.

    Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα των ελληνικών επιχειρήσεων, νευραλγικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας.

    Κάνουν αισθητή την παρουσία τους κυρίως στον τομέα παροχής υπηρεσιών και ο τζίρος τους μπορεί να είναι μεγάλος.

    Είναι ανθρωποκεντρικές – συνήθως και οικογενειακές - γεγονός που σημαίνει ότι οι σχέσεις των εταίρων είναι στενές και αν μεν είναι καλές  η επιχείρηση λειτουργεί ομαλά, αν όμως υπάρξει θέμα σε αυτές ακόμα και αν δεν φταίει κάποιος π.χ. πρόβλημα υγείας συνεταίρου, τότε δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα που είναι δυνατόν να θέσουν

σε κίνδυνο την επιχείρηση αν δεν έχει γίνει πρόβλεψη στα συστατικά και λοιπά της έγγραφα.

     Κεντρικό  χαρακτηριστικό της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι ταύτιση ιδιοκτητών και διοικούντων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να «μπερδεύεται» το πορτοφόλι το ατομικό και αυτό του μέλους της επιχείρησης – έτσι βλέπουμε να γίνονται μεταξύ εταίρων ταμειακές διευκολύνεις « δάνεια χωρίς χαρτόσημο –θαλασσοδάνεια»  που με την σειρά τους προκαλούν προβλήματα στην ύπαρξη και λειτουργία της.

     Άλλο κρίσιμο στοιχείο τους είναι το σχετικό με την λήψη των αποφάσεων δηλαδή όταν λαμβάνονται οι επιχειρηματικές αποφάσεις με βάση τα ιδιωτικά συμφέροντα του κάθε μέλους της, π.χ. ο συμμέτοχος της επιχείρησης εμφιάλωσης οίνων ασχολείται ατομικά και με την παραγωγή κρασιού. Ο ίδιος ατομικά έχει συμφέρον να δώσει στην επιχείρηση το προϊόν του με την υψηλότερη τιμή αλλά η επιχείρηση εμφιάλωσης έχει συμφέρον να το αποκτήσει με την χαμηλότερη τιμή.

    Η διαδικασία αυτή προκαλεί σύγκρουση συμφερόντων στην επιχείρηση που μπορεί να θέσει σε υψηλό κίνδυνο την λειτουργία και την επιβίωση της.

Εστία δημιουργίας προβλημάτων μπορεί να γίνει το θέμα της διαδοχής των μελών. Συνήθως διάδοχοι είναι οι συγγενείς τους.

    Πως όμως θα προστατευτεί η επιχείρηση από έναν διάδοχο που δεν έχει τα προσόντα να την στηρίξει αν και μετέχει σε αυτήν;

 Είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα και να έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες δικλείδες ώστε να διασφαλίζεται και η διαδοχή στην επιχείρηση για να περνά ομαλά η σκυτάλη από την μία γενιά στην άλλη αλλά και η προστασία και η εύρυθμη λειτουργία - βιωσιμότητα της επιχείρησης.

     Σημαντικό πρόβλημα στην λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι η δυσκολία τους στην χρηματοδότηση με αποτέλεσμα -τα τραπεζικά δάνεια να είναι μονόδρομος- με όλα όσα αυτό σημαίνει. Συνεπώς πρέπει και πάλι να υπάρξει μέριμνα για την επίλυση προβλημάτων δανειοδότησης, ρευστότητας, αναζήτησης επενδυτών κλπ.

   Η μικρομεσαία επιχείρηση έχει ανάγκη για άμεση λήψη αποφάσεων. Οι μέτοχοι και οι σύμβουλοι της –νομικοί-φοροτεχνικοί κλπ επιβάλλεται να συμβάλλουν ώστε «να γίνονται τα πράγματα», να μην δυσχεραίνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, να κρατούν τις ισορροπίες που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα, την νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία και πρόοδο της επιχείρησης.

   Το γραφείο μας  Law-Nous, έχει την εμπειρία και τους κατάλληλους συνεργάτες για να στηρίξει στιβαρά και να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της μικρομεσαίας επιχείρησης

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες:

  1. Μέσω e-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27         

       Αθήνα, Τ.Κ. 11475

                                                                    

       Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.

     www law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ