ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ι.Κ.Ε.) ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

    Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αρκετά συχνά να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας εταιρείες «Ι.Κ.Ε.» δηλαδή Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες. Όμως γιατί να επιλέξει μία μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση να γίνει Ι.Κ.Ε. για να «δουλέψει»;

    Η επιλογή του επιχειρηματία, πρέπει να εξαρτάται πάντα από τις ανάγκες που θέλει να καλύψει, παρούσες ή μελλοντικές, για παράδειγμα

  • θα πρέπει να αναρωτηθεί με ποια εταιρική μορφή θα είναι πιο εύκολο να χρηματοδοτηθεί με εύλογους όρους,  ή
  • πως θα εξασφαλιστεί αν επενδύσει σε μία εμπορική δραστηριότητα,
  • πως θα είναι πιο δύσκολο για τον συνεργάτη να τον εκδιώξει από το σχήμα, ακόμα
  • πότε θα έχει περισσότερα δικαιώματα στην διοίκηση της επιχείρησης,
  • πως θα εξασφαλίσει την συνέχιση της επιχείρησης αν ο άλλος ή οι άλλοι σηκωθούν και φύγουν και τον αφήσουν μόνο του με οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις, θα μπορεί να συνεχίσει αυτός την επιχείρηση ή ό,τι έκανε έως τότε πήγε χαμένο.

     Ακούγεται συχνά ότι η Ι.Κ.Ε. είναι μια εύκολη λύση για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, ότι συστήνεται εύκολα, γρήγορα και χωρίς πολλές διαδικασίες και μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να «βάλεις» κεφάλαιο –εταιρεία του ενός ευρώ.

     Η αντίληψη αυτή είναι απλοϊκή. Αν επιλέξει ο υποψήφιος επιχειρηματίας αυτή την εταιρική μορφή σίγουρα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα να μην έχει η εταιρεία κεφάλαιο.  Τότε ..:

Τι θα γίνει όταν θα χρειασθεί να μισθώσει η Ι.Κ.Ε. αυτή έναν χώρο;  ή

να προσλάβει υπάλληλο;  ή

να αγοράσει πράγματα;   ή

Όταν θα χρησιμοποιήσει τον λογιστή της γιατί έχει υποχρέωση από τα διπλογραφικά βιβλία που τηρεί;

    Το σημαντικότερο πρόβλημα που προκύπτει ή που προβλέπεται ότι θα προκύψει είναι αυτό της χρηματοδότησης.

     Λέγεται συχνά ότι αν στην Ι.Κ.Ε. συνεισφέρει ο συνεταίρος την εγγύηση του ως τρόπο συμμετοχής η εταιρεία μπορεί να δανειοδοτείται από τον συνήθη δανειοδότη δηλαδή τις τράπεζες.

    Τι γίνεται όμως όταν ο εγγυητής συνεταίρος πληρώσει ένα χρέος της κατά τον χρόνο που η ΙΚΕ προσφεύγει στην τράπεζα για δανειοδότηση;

    Είναι ακόμη ικανός ως εγγυητής αυτός ο συνεταίρος για να γίνει εγγυητής του εταιρικού δανείου χωρίς άλλον όρο;

    Η εταιρική μορφή της Ι.Κ.Ε. είναι απλή και η πλέον σύγχρονη εταιρική μορφή, είναι εύκολη, εύχρηστη, ευέλικτη, όμως δεν είναι η πανάκια, δηλαδή δεν είναι «το φάρμακο για όλες τις ασθένειες», δεν είναι η λύση για όλες τις επιχειρηματικές ανάγκες.

    Η επιλογή της κατάλληλης εταιρικής μορφής χρειάζεται πάντα την θεμελιωμένη νομική συμβουλή. Υπάρχουν πολλές εταιρικές μορφές στο επιχειρηματικό / νόμιμο σύστημα που η καθεμιά έχει τις δικές της δυνατότητες. Μια επιπόλαιη επιλογή μίας εξ αυτών, απλά επειδή καλύπτει τις τωρινές επιχειρηματικές ανάγκες, μπορεί στο μελλον να αποβεί κοστοβόρα. Άλλωστε ο επιχειρηματίας μικρός ή μεγαλύτερος δεν «μπαίνει στο παιχνίδι της αγοράς» μόνο για την τωρινή στιγμή, αλλά για να δράσει με χρονικό ορίζοντα.

    Το γραφείο μας  Law-Nous, έχει την γνώση, την εμπειρία και τους κατάλληλους συνεργάτες για να στηρίξει στιβαρά, να συμβουλεύσει αλλά και να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων της μικρομεσαίας επιχείρησης του σήμερα.

    Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες:

  1. Μέσω e-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27         

       Αθήνα, Τ.Κ. 11475

                                                                    

       Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.

     www law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ