ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΩΣΤΕ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !!!!

Οι πολυήμερες εορταστικές διακοπές των παιδιών από τα σχολεία,  που υπάρχουν κατά την διάρκεια του χρόνου,  είναι και αποτελούν μια πρόκληση για τους γονείς όλου του κόσμου. Τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, οι εκκλησίες και όλοι γενικά ετοιμάζονται, διακοσμίζονται, στολίζονται ανάλογα  και γενικά κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μπουν στο εορταστικό πνεύμα των ημερών. Μια από αυτές είναι και οι εορτές των Χριστουγέννων και της έλευσης του νέου έτους. Οι δεκαπενθήμερες εορταστικές διακοπές των Χριστουγέννων και του Νέου έτους αποτελούν απόλαυση για τα παιδιά αλλά σίγουρα πρόκληση για τους γονείς τους.

 

Βέβαια, κατά την διάρκεια αυτών των ημερών, ένας συνειδητοποιημένος γονιός θα ψάξει τρόπους ώστε να διδάξει στα παιδιά του το σωστό πνεύμα και το πραγματικό δίδαγμα των εορτών έτσι ώστε αυτά να μην χαθούν μέσα στα  διαφημιστικά μηνύματα των μέσων μαζικής επικοινωνίας που ειδικά τέτοιες μέρες διασκορπίζονται παντού . Οι εταιρείες προωθούν προϊόντα με στόχο τους ΄΄μικρούς καταναλωτές΄΄ και οι διαφημίσεις μπορούν να αποπροσανατολίσουν τα παιδιά, με πολύχρωμα στολίδια, παιγνίδια, δέντρα όμορφους στολισμούς και κούκλες που ΄΄ζωντανεύουν σε ένα φανταστικό παιδικό όμορφο κόσμο΄΄.    
Αντί λοιπόν τα παιδιά να εστιάσουν την προσοχή τους σε μια αποκλειστικά δική τους συμπεριφορά, αποφασίζοντας ότι θέλουν να ξεφύγουν σε αυτή την περίοδο από τα διαβάσματα και τα μαθήματα, και να ασχοληθούν με την ικανοποίηση από την ΄΄υπερκατανάλωση΄΄ σε παιγνίδια  (για παράδειγμα – πόσα παιγνίδια θα μου φέρει η θεία μου, ή τι θα μου φέρει ο νονός μου, κλπ), θα ήταν καλύτερο να προτιμήσουμε να τους μάθουμε , για παράδειγμα, γιατί εορτάζουμε αυτές τις εορτές …
Έτσι λοιπόν προκειμένου να  μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο,  θα δούμε παρακάτω μερικά απλά πράγματα που θα μπορούσαμε σαν γονείς να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν το παραδοσιακό νόημα των εορτών, και ταυτόχρονα να τους δώσουμε κάτι για να περιμένουν με ανυπομονησία.

Ψήστε κάτι …
Το να προετοιμάσουμε κάτι και να το ψήσουμε είναι ένας απλός τρόπος για να δείξουμε στα παιδιά μας ότι είναι μια ειδική περίοδος και σε μια τέτοια περίοδο φτιάχνουμε για παράδειγμα ΄΄΄μπισκότα΄΄ ή κάτι τέτοιο. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να τα βάλουμε μέσα σε αυτή την διαδικασία να λερωθούν για να την μάθουν, να μάθουν τι πρέπει να προσέχουν, τι πρέπει να ανακατεύουν και για πόσο, πως βάζουμε τα σκευή στον φούρνο πώς τα πιάνουμε όταν ο φούρνος είναι ζεστός και βεβαίως πώς καθαρίζουμε στο τέλος τα πάντα. Η διαδικασία,  θα τα μάθει πολλά πράγματα  αλλά και θα την αντιστοιχίσουν στην μνήμη τους με τις εορτές, πόσο μάλλον ότι έκαναν και έμαθαν πράγματα παρέα με τους γονείς τους κάτι που το έχουν ανάγκη καθώς μεγαλώνουν.

Βρείτε την Μαγεία των Εορτών..
Όπου και αν μένουμε, τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να δουν το μεγαλείο όλων των φώτων των δέντρων που είναι στολισμένα και είναι τοποθετημένα κάπου κοντά ή μακριά από το σπίτι μας. Αξίζει μια βόλτα για να τα δουν τα παιδιά. Τα φωτάκια στους δρόμους το βράδυ, τα ψεύτικα δέντρα,  στολισμένα με φωτάκια στις πλατείες και στα στενά,  έξω από σπίτια ή στα μαγαζιά είναι κάτι που θα πρέπει τα παιδιά να δουν. Φυσικά αυτό θα τους δώσει χαρά και θα τα ενθουσιάσει. Μια βόλτα με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο,  θα κάνει τα παιδιά να ενθουσιαστούν, να χαρούν και θα τα βοηθήσει να αισθανθούν αβίαστα χαρούμενα. Και όλα αυτά θα γίνουν παρέα με αυτούς που αισθάνονται ζεστά και ασφαλή, με τους γονείς τους.

Βάλτε τα παιδιά να κάνουν κάτι που δεν κάνουν τις άλλες φορές…
Μοιάζει κάπως δύσκολο, το να κάνουν οι γονείς,  κάτι ειδικά όταν υπάρχουν  παιδιά  με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά θέλω. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να τα ευχαριστήσουν. Λοιπόν αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να είναι απλά δημιουργικοί. Για παράδειγμα, αν τα παιδιά παίζουν μουσικά όργανα να τα βάλουν στην μπάντα του δήμου ή του σχολείου και να παίξουν Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια. Εναλλακτικά να φτιάξουν κάρτες μόνοι τους (με μικρή βοήθεια από τους γονείς) να γράψουν τις ευχές τους και να τις δώσουν στα αδέρφια τους, στους γονείς τους, τους φίλους τους, τους παππούδες τους. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να συμμετάσχουν σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση,  και να βοηθήσουν για λίγο, έτσι για να νιώσουν,  για μια στιγμή,  διαφορετικά από τις άλλες τις φορές. Η προσφορά και η προσπάθεια που θα κάνουν,  θα τους διδάξει πράγματα που διαφορετικά θα απαιτούνταν ώρες διδασκαλίας.

Βάλτε τα να βοηθήσουν κάποιον που χρειάζεται βοήθεια …
Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα είναι για τα παιδιά να τα μάθουμε να κάνουν κάτι για τους άλλους προκειμένου να τους βοηθήσουν όταν έχουν ανάγκη. Έτσι θα μπορούσαν για παράδειγμα να βοηθήσουν τον αδερφό τους ή την αδερφή τους να μάθει το μάθημα του ή να κάνει την εργασία του, ή να βοηθήσουν κάποιο μεγαλύτερο με μια εργασία που πρέπει να γίνει στην αυλή ή μέσα στο σπίτι. Αυτό πού έχει σημασία είναι να μάθουν να ξοδεύουν τον χρόνο και την ενέργεια τους για να βοηθήσουν κάποιον χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα. Πρέπει, λοιπόν τα παιδιά να μάθουν να δίνουν, άλλα και να μάθουν,  πόσο καλό μας κάνει αυτό να νιώθουμε όταν το κάνουμε, όταν δηλαδή πραγματικά προσφέρουμε στον διπλανό την βοήθεια μας χωρίς ανταλλάγματα.

Να τους μάθουμε εορταστικά τραγούδια ….
Τα τραγούδια τα εορταστικά από μόνα τους έχουν την χαρά και την ευτυχία μέσα τους. Όταν λοιπόν τα τραγουδάμε, οι γονείς και τα παιδιά,  τότε η χαρά έρχεται από μέσα μας και μπαίνει στις φωνές μας καθώς λέμε τα τραγούδια αυτά. Για να τα πουν αυτά τα τραγούδια,  τα παιδιά,  θα πρέπει να τα μάθουν. Τα κάλαντα,  για παράδειγμα,  είναι τραγούδια που έχουν και χαρά και ρυθμό,  αλλά ταυτόχρονα είναι παραδοσιακά και λέγονται μόνο στις εορτές των Χριστουγέννων, της Νέας χρονιάς και των Φώτων. Έτσι τα παιδιά,  μαθαίνοντας αυτά τα τραγούδια, και κάνοντας και το έθιμο που τα ακολουθεί, τα συνδυάζουν με τις παραδόσεις και τα ήθη των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.

Ας γράψουν τι σημαίνουν γι αυτά οι εορτές…
Τα παιδιά, όπως μεγαλώνουν, καλό θα ήταν εμείς οι γονείς, να τα βάζουμε στις συζητήσεις μας,  και να τους λέμε την άποψη μας για τις εορτές,  και ταυτόχρονα, να προκαλούμε την άποψη τους με ερωτήσεις. Από τις απαντήσεις τους,  αλλά και με τις συζητήσεις που θα αναπτύξουμε,  θα τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τι σημαίνουν οι εορτές, να τους πούμε τα έθιμα που υπάρχουν, να τους δείξουμε ότι μπορούμε από κοντά, να τους εξηγήσουμε γιατί γίνονται  ή  γιατί δεν γίνονται κάποια πράγματα. Στο τέλος καλό θα ήταν να τους ζητήσουμε να γράψουν κατά την άποψη τους, τι σημαίνουν γι αυτά  οι εορτές. Με αυτόν τον τρόπο, θα δούμε πως αυτά τελικά αντιλαμβάνονται τις εορταστικές μέρες, και εμείς μπορούμε να παρέμβουμε αν θέλουμε στο τέλος, και να τους δείξουμε,  όλα αυτά που επιπλέον θέλουμε να μάθουν ή να τους λύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από τις απορίες τους.

Να τα πάμε να δουν μια εορταστική ταινία..
Όταν πάμε τα παιδιά σε μια εορταστική ταινία,  που έχει σαν θέμα τις εορτές που διανύουμε,  τα παιδιά κατανοούν ακόμα καλύτερα το νόημα των εορτών. Θα μάθουν, μέσα από τα κινούμενα σχέδια, πως μπορούν να επωφεληθούν, κάνοντας παράλληλα ευχάριστα, διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα πράγματα. Και βέβαια το να πηγαίνουμε μαζί τους σε τέτοιες ταινίες , οι αναμνήσεις τους γίνονται πιο δυνατές και πιο έντονες,  από ότι να τις έβλεπαν μόνα τους μπροστά σε μια τηλεόραση και με τους γονείς να κάνουν κάτι άλλο.
 Όλα αυτά δείχνουν και μαθαίνουν στα παιδιά,  ότι οι εορτές είναι απόλαυση , διασκέδαση και ευχαρίστηση οικογενειακή..

Σταύρος Ριζάκος

HR Business Consultant / Negotiator 

https://mesolavitis.eu/#

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου ΑθηνώνΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ