Ένα από τα θέματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι δωρητές ακινήτων (ιδιαίτερη κατηγορία αυτών είναι οι παρέχοντες γονείς στην γονική παροχή) είτε κατοικούν στην Ελλάδα είτε κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό (πολλές είναι οι υποθέσεις με Έλληνες της Αμερικής και της Αυστραλίας) είναι πως θα ξαναπάρουν πίσω το ακίνητο που δώρισαν όταν ο δέκτης της δωρεάς δεν εκπληρώνει τις ηθικές του υποχρεώσεις έναντι αυτών, όταν φανεί ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ή όταν μετανιώσουν για την δωρεά.
Τέτοια περίπτωση απασχόλησε πρόσφατα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Πατέρας δώρισε το έτος 1981 την ψιλή κυριότητα διαμερισμάτων στον γιό του, παρακρατώντας εφ όρου ζωής την επικαρπία τους. Ακολούθως το έτος 1982 παραιτήθηκε από την επικαρπία. Έτσι ο γιός (δωρεοδόχος) έγινε πλήρης κύριος των διαμερισμάτων. Το ένα εκ των ακινήτων αυτών ο γιός χρησιμοποιούσε ως κατοικία του, της συζύγου και των τέκνων του και το άλλο είχε παραχωρήσει άτυπα στους γονείς του για να κατοικούν με μόνη τους υποχρέωση να πληρώνουν τους λογαριασμούς των οργανισμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ κλπ).
Εν συνεχεία για οικογενειακούς τους λόγους άρχισαν να διαπληκτίζονται με σοβαρή βιαιοπραγία και λογομαχία μεταξύ τους το έτος 2006 που έφθασε έως τα ποινικά δικαστήρια που καταδίκασαν τον πατέρα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο γιός να πουλήσει το διαμέρισμα που κατοικούσε ο ίδιος και να μετακομίσει σε άλλη μισθωμένη κατοικία. Ο πατέρας (δωρητής) αντιδρώντας σε αυτά ανακάλεσε το έτος 2007 το σύνολο της δωρεάς ζητώντας να του «επιστρέψει» ο γιος τα δωρηθέντα ακίνητα.
Η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο του άνω Δικαστηρίου το οποίο εξετάζοντας την ενδελεχώς σε πολλά σημεία, που δεν αφορούν το παρόν άρθρο, την απέρριψε. Δέχθηκε το Δικαστήριο την ένσταση του γιού (δωρεοδόχου) που απέδειξε ότι από το έτος 1982 έως και το έτος 2007 (οπότε και ανακλήθηκε η δωρεά) δηλαδή για διάστημα μεγαλύτερο της εικοσαετίας νέμονταν τα ακίνητα με τα προσόντα της έκτακτης χρησικτησίας δηλαδή με νόμιμη αιτία.
Συνεπώς αφού με την συμπλήρωση συνεχούς χρήσης των ακινήτων ως ιδιοκτήτης τους για χρονικό διάστημα πλέον των 20 ετών ο γιός έγινε κύριος των δωρηθέντων ακινήτων, ο δωρητής, ο πατέρας εν προκειμένω έχασε το δικαίωμα να αναζητήσει την δωρεά, με απλά λόγια να πάρει πίσω τα δωρηθέντα ακίνητα.
Μαρία Ροκάνη
Δικηγόρος