Απλές κινήσεις που οφείλεις να κάνεις για να αφήσεις το παρελθόν σου να φύγει και να σε ‘’αφήσει’

Το χθες είναι ιστορία και το αύριο είναι ένα μυστήριο αλλά το σήμερα είναι Θείο Δώρο,  γι’ αυτό άλλωστε αποκαλείται και Αγγλικά ‘’The Present’’( = το Δώρο) που μεταφράζεται ως ‘’σήμερα’’ .

Ο χρόνος φεύγει και φεύγει γρήγορα, είναι ήδη πίσω μας. Μαζί με το χρόνο που έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας, υπάρχουν και πολλές ‘’δοκιμασίες’’ και ‘’αναταράξεις’’ τις οποίες περάσαμε,  τις αφήσαμε πίσω, μάθαμε από αυτές και προχωρήσαμε. Εντούτοις υπάρχουν στιγμές, που μας έρχονται γεγονότα και πράγματα του παρελθόντος, τόσο έντονα στη μνήμη κυρίως για την ένταση  που τα ζήσαμε, που δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε, δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Αυτά μας κάνουν να αισθανόμαστε αδύναμοι, μας ‘’φορτίζουν’’ συναισθηματικά και πολλές φορές κλαίμε για πράγματα που συνέβησαν αλλά δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν συμβεί, σε εμάς.

Τότε θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι το παρελθόν που μας καθορίζει, όπως λένε και οι Ψυχολόγοι - ‘’ Δεν είμαι αυτός ή αυτή, που δημιουργήθηκε εξ αιτίας όσων μου συνέβησαν. Είμαι αυτός/αυτή που επιλέγω ΕΓΩ να είμαι.’’-

Όλοι επιλέγουμε να γίνουμε, αυτό που εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε και δεν θα μετανιώνουμε για πράγματα που δεν πήγαν καλά στο παρελθόν, καθώς αυτά που συνέβησαν το μόνο που επιτυγχάνουν στο σήμερα είναι να αισθανόμαστε βαρείς στο σώμα και στη ψυχή και να μας εμποδίζουν να χαρούμε την υπόλοιπη  ζωή μας.

Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που οφείλουμε να κάνουμε ώστε να ‘’αφήσουμε’’ επιτέλους το παρελθόν πίσω μας μια και καλή.

 

Να καταλάβουμε, ότι ήρθε πια η στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά στην ζωή μας

Το πιο δύσκολο και σκληρό από όλα τα πράγματα είναι να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να μην του επιτρέπουμε να παίρνει αποφάσεις αυτό, αντί για εμάς.

Είναι πολύ δύσκολο,  ομολογουμένως,  να παίρνει κάποιος νέες αποφάσεις και να κάνει νέες επιλογές που θα μπορέσουν να καλύψουν λάθη, παραλήψεις και εσφαλμένες αποφάσεις  του παρελθόντος .

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε ένα μέλλον μπροστά μας και θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θα το ζήσουμε,  με ποιούς θα το μοιραστούμε ,  τι θέλουμε να κατακτήσουμε και ως που θέλουμε να φτάσουμε.  Για το παρελθόν έχουμε ήδη ‘’πληρώσει’’ αυτό που μας αναλογεί και, αν αυτό δεν είναι αρκετά ισχυρό για κάποιους, από εμάς, για να το καταλάβουν, θα πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να το αναγνωρίσουμε, να το κατανοήσουμε, να το ενστερνιστούμε καθώς τώρα είναι η ώρα για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός.

Να καταγράψουμε μια λίστα με πράγματα που θα χρειαστεί να ξανά - φτιάξουμε

 Η ζωή δεν σου δίνει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία για να την εκμεταλλευτείς και να ξεκινήσεις.  Αλλά αν το κάνει,  τότε,  θα πρέπει να καταγράψεις σε μια λίστα τα πράγματα που θα έκανες διαφορετικά,  αν πήγαινες πίσω στο παρελθόν και ξαναζούσες τις ίδιες καταστάσεις.

Έτσι ,  θα έχεις φτιάξει μια πρώτη καταγραφή των λαθών που έκανες αλλά   δεν θα είσαι πλέον διατεθειμένος/η να τα ξανά- κάνεις. Ταυτόχρονα αυτό θα σου δώσει ιδέες αλλά και χρόνο να επεξεργαστείς αυτές τις ιδέες, να επιλέξεις ποια από τα πράγματα του παρελθόντος θα έκανες διαφορετικά και ποια από αυτά τα διαφορετικά,  είναι τελικά και τα σωστά, ώστε αν ξανασυμβούν παρόμοιες καταστάσεις να ενεργήσεις αυτή την φορά ‘’ορθά’’.

Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεις την ικανότητα εκείνη που θα σε βοηθήσει να μπορείς,  με την εμπειρία που έχεις ήδη αποκτήσει  αλλά και την ‘’γνώση’’ της ‘’σωστής ενέργειας’’,  να προβλέπεις,  να σχεδιάζεις  και να οργανώνεις το μέλλον σου.  Ένα μέλλον που έχει  νέους στόχους , νέα οράματα αλλά και πιο ευτυχισμένες στιγμές , από αυτές του παρελθόντος .

 

Πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου 

Το παρελθόν  της ζωής του κάθε ενός από εμάς  περιέχει σίγουρα και πόνο και αγωνίες και δυσκολίες. Αν πιστέψεις όμως στον εαυτό σου τότε θα ξεπεράσεις  όλο τον πόνο , την δυστυχία,  την αγωνία και τις δυσκολίες γρήγορα.  Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έχεις πίστη στον εαυτό σου και να ξέρεις τι κάνεις και γιατί το κάνεις .

Κάθετι που θα γίνεται μετά  αυτό θα είναι για να σε βοηθήσει να προχωρήσεις  μπροστά την ζωή σου χωρίς το παρελθόν να σε κρατά πίσω. Ο βηματισμός προς τα ‘’εμπρός’’ θα γίνεται έχοντας πάντα την εμπειρία και την γνώση που το ίδιο το παρελθόν  φέρνει μαζί του  και είναι αυτή και μόνον η εμπειρία που  επιβάλλεται να κρατήσεις μαζί σου.

Όταν θα αρχίσεις να πιστεύεις στο εαυτό σου, θα δημιουργήσεις γύρω σου μια θετική αύρα , έναν θετικό αέρα , που θα γεμίζει με ενέργεια και δύναμη τα πνευμόνια σου , θα αυξάνει τον βηματισμό σου προς το ‘’μέλλον’’ και θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις όλα εκείνα τα ‘’φαντάσματα των αναμνήσεων’’ που προσπαθούν να σε ‘’στοιχειώσουν’’. Τότε απλά θα τα αφήσεις πίσω,  για ένα καλύτερο αύριο.

 

Διαλογισμός  

Εάν είσαι απογοητευμένος/η ή μελαγχολικός/η για πράγματα που σου έχουν συμβεί στο παρελθόν και τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στο παρόν σχετικά με τα συναισθήματα  και τις σκέψεις σου ως προς αυτό  τότε θα πρέπει να αναλογιστείς, να σκεφτείς , να διαλογιστείς.

Θα πρέπει να ψάξεις μέσα σου να βρεις την ηρεμία και να παραμείνεις σε αυτήν μέχρι να μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου ώστε να την διατηρήσεις όση ώρα επιθυμείς. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσεις μέσα σου, αυτό που σε χαλυβδώνει απέναντι σε ό,τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Θα πρέπει να βρεις αυτό που θα σε κάνει ανίκητο/η απέναντι σε κάθε δυσκολία , σε κάθε άρνηση, σε κάθε εμπόδιο , αυτό που όταν το σκέφτεσαι θα σε κάνει ισχυρό/η για να αντιμετωπίσεις την κάθε κρίση.

Έχοντας βρει αυτά  θα είσαι πάντα πολύ απασχολημένος/η με τον εντοπισμό όσων σε δυναμώνουν, θα κρατιέσαι μακριά από τον κόσμο που με ‘’διάφορα προβλήματα’’ και ‘’δυσκολίες’’ επιδιώκει να σε σταματήσει και έτσι θα επιτύχεις αυτό που θέλεις , θα κατακτήσεις του δικούς σου στόχους με γρήγορους και σταθερούς ‘’βηματισμούς’’.

 

Ζήσε στο παρόν  

Εάν δεν απολαμβάνεις το ‘’παρόν’’ , την ζωή που ζεις τώρα , τότε είναι σίγουρο ότι το μέλλον σου θα είναι δύσκολο και σκοτεινό. Κυρίως δεν πρέπει να έχεις ενοχές εξ αιτίας του γεγονότος ότι ζεις το σήμερα και αυτό σε κάνει να νιώθεις καλά. Για το παρελθόν , ότι έγινε – έγινε και φυσικά τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει σε αυτό ούτε όμως μπορείς να γυρίσεις πίσω και να το διορθώσεις.

Πήγαινε να κάνεις ότι σου αρέσει μόνος ή με τους φίλους σου, να τρέξεις, να τραγουδήσεις,  να γελάσεις, να ξενυχτίσεις ή ότι άλλο πραγματικά θέλεις και αγαπάς.  Κάνε πραγματικά ό,τι σου αρέσει και ό,τι επιθυμείς. Κάνε αυτά που θέλεις για να πετέχιες τους στόχους του σήμερα. Το αύριο,  με αυτόν τον τρόπο ,  θα είναι πιο δυνατό, πιο καθαρό, πιο ευχάριστο καθώς θα είναι η θετική συνέχεια του σήμερα.

 

Ξέχνα τον Φόβο

Η αποτυχία του παρελθόντος είναι ο δημιουργός της αίσθησης του φόβου μέσα σου. Εάν δεν μπορείς να ξεπεράσεις τον φόβο της αποτυχίας ή τον φόβο του ‘’ενεργώ – λάθος’’, τότε θα σου δημιουργηθούν εντάσεις και άγχη σχετικά με θέματα τα οποία και δεν μπορείς ή νομίζεις πως δεν μπορείς να ολοκληρώσεις ομαλά και επιτυχημένα στο παρόν.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις ,  είναι να δημιουργήσεις έναν ανταγωνισμό με τον φόβο αυτό και να τον ‘’ξεχάσεις’’.  Να δημιουργήσεις ένα είδος ,  --δεν ξέρω τι έχει συμβεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις – και να αρχίσεις σιγά-  σιγά να τον ξεπερνάς.

Για τα πράγματα που νομίζεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις  να μην σταματάς να τα προσπαθείς , ένα –ένα , ξανά και ξανά μέχρι να τα ολοκληρώσεις με επιτυχία, ένα προς ένα. Έτσι θα τα ξεπερνάς σταδιακά  και τελικά θα ξεπεράσεις συνολικά τον φόβο σου .

Εάν ακόμα και αυτό είναι δύσκολο βρες κάποιον που πιστεύει σε σένα και ζήτα του να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τον φόβο σου με τον ίδιο τρόπο.

 

Μην ξεχνάς τις αξίες και τα ήθη  

Εάν θέλεις να ζήσεις μια καλύτερη ποιοτικά ζωή θα πρέπει να ζήσεις σύμφωνα με τις αξίες και τα ήθη που έχεις. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία,  ότι τα άσχημα πράγματα που μας έχουν συμβεί στην ζωή, έχουν αναπτύξει ένα συναίσθημα αλλαγής μέσα μας. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι πάντοτε καλές. Θα πρέπει να παραμείνεις πιστός/η σε εκείνες τις  αξίες και τα ήθη που πιστεύεις ώστε να δημιουργηθεί μέσα σου η αυτό-εκτίμηση και η υπερηφάνεια.

Αυτά τα τελευταία θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο για να δημιουργηθεί μέσα σου μια θετική στάση απέναντι στην ζωή  του σήμερα  αλλά και του αύριο (του δικού σου αύριο).   

 

Συγχώρεσε

Λάθη συμβαίνουν όμως παραμένοντας προσκολλημένος στο παρελθόν και με το να θυμάσαι την ίδια χρονική στιγμή, το ίδιο πράγμα , ξανά και ξανά και ξανά, δεν σε ωφελεί και δεν πρόκειται να σε ωφελήσει σε τίποτε.

Εάν έχεις κάνει κάποια λάθη , ζήτα συγγνώμη, παρηγόρησε τον εαυτό σου και συγχώρησε τον.

Πρέπει να μάθεις να συγχωρείς για να προχωράς ώστε να έχεις την δυνατότητα να  βρεις  και να απολαύσεις την ευτυχία που σου προσφέρει η ζωή.

Άφησε πίσω σου τον Θυμό και την Αγανάκτηση

Ο θυμός και η Αγανάκτηση είναι συναισθήματα τοξικά που δεν μας βοηθούν σε τίποτα.  Αντίθετα μας κρατούν δέσμιους με το παρελθόν και τα άσχημα γεγονότα που μας συνέβησαν με αποτέλεσμα να είμαστε δεμένοι σε αυτά και να πληγωνόμαστε,  κάθε φορά που τα σκεφτόμαστε.

Αφήνοντας τον θυμό να φύγει θα βοηθηθούμε να αναπτύξουμε μέσα μας, μια πιο θετική συμπεριφορά.

Μπορεί να χρειαστεί  για να το κάνουμε να δώσουμε γροθιά στον τοίχο, να σπάσουμε πράγματα ή κάτι παρόμοιο ή ακόμα και να φωνάξουμε δυνατά. Γιατί όχι, ας το κάνουμε , καλό θα μας κάνει. Δώσε έτσι μια διέξοδο στον θυμό και στην αγανάκτηση σου. Ίσως να πάρει κάποιο χρόνο αλλά όταν θα αφήσεις τον θυμό και την αγανάκτηση πίσω σου θα αισθανθείς φρέσκος/ια ,  δυνατός/η , ανανεωμένος/η και ελεύθερος/η έτοιμος/η να νιώσεις την ευτυχία και την χαρά που χαρίζει καθημερινά αυτή η ζωή.

 

Συνειδητοποίησε ότι έκανες ό,τι ήταν δυνατόν

Ο τρόπος αντίληψης των καταστάσεων που πέρασες τότε διαμορφώνουν τα συναισθήματα και τις ενέργειες σου τώρα. Με αυτόν τον τρόπο απαντάς στο τι έκανες στο παρελθόν γεγονός που θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις στο πώς θα αντιδράσεις στο μέλλον.

Αν αισθάνεσαι ενοχές ή τύψεις συνειδήσεως για κάποιες ενέργειες σου ή για κάποια πράγματα που θα μπορούσες να τα είχες κάνει καλύτερα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ό,τι έκανες το έκανες γιατί έτσι πίστευες πως μπορούσε να γίνει καλύτερα τότε, με δεδομένες πάντα, τις συνθήκες που ίσχυαν την δεδομένη στιγμή που συνέβαιναν τα πράγματα.

Εάν μπορέσεις να το κατανοήσεις αυτό, θα καταλάβεις ότι όλη η προσπάθεια που έκανες τότε, δεν είχε ποτέ ως σκοπό να γίνει χωρίς λόγο ώστε να φαίνεται ως μάταιη ενέργεια.

Αυτό το τελευταίο θα πρέπει να είναι και το κίνητρο σου για να βελτιωθείς και να αντιμετωπίσεις τα πράγματα καλύτερα και σοφότερα στο μέλλον, στο δικό σου μέλλον . 

 

Σταύρος Ριζάκος

HR Business Consultant / Negotiator 

https://mesolavitis.eu/#

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου ΑθηνώνΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ