ΥΠΟΘΕΣΗ

     Σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την σύναψη δημόσιας σύμβασης κατασκευής έργου βελτίωσης κάποιας επαρχιακής οδού που είχε προκηρύξει η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, απαιτούνταν η λήψη κάποιου πιστοποιητικού για την κατασκευαστική εταιρεία που μειοδότησε. Το πιστοποιητικό θα εκδιδόταν από Δημόσια Υπηρεσία, η οποία και αρνήθηκε να το εκδώσει, με αποτέλεσμα να μην κατατεθεί στον φάκελο της ενδιαφερομένης εταιρείας εμπροθέσμως, και να μην αναλάβει αυτή το έργο. Σημειωτέον ότι το έργο δεν έγινε γιατί δεν εμφανίστηκε άλλη μειοδότρια εταιρεία.    

     Ερώτημα : Υπάρχει αστική ευθύνη του Δημοσίου στο προπαρασκευαστικό στάδιο διοικητικής σύμβασης ; Αν υπάρχει τι είδους ζημία καλύπτει ;

     ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ.

     Το έργο προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2002. Η επαναληπτική δημοπρασία για το έργο έγινε τον Ιούλιο του 2003 , η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της Νομαρχίας με την οποία ανακηρύχθηκε η εταιρεία ως μειοδότρια -και άρα θα αναλάμβανε το έργο μετά την κατάθεση του φακέλου και την υπογραφή της διοικητικής σύμβασης - ελήφθη τον Οκτώβριο του 2003.

Η αίτηση για το πιστοποιητικό που απαιτούνταν και το οποίο θα εξέδιδε το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) κατατέθηκε αμέσως και απορρίφθηκε τον Φεβρουάριο του 2004.

       Η εταιρεία άσκησε αίτηση ανάκλησης τον Απρίλιο 2004 που απορρίφθηκε τον Ιούνιο 2004 , μετά ταύτα προσέφυγε στο ΣτΕ  το οποίο απέρριψε την αίτηση αναστολής της , όμως δέχτηκε τις αιτήσεις ακυρώσεως που είχαν καταθέσει  και οι δύο πλευρές με αποφάσεις του που εκδόθηκαν το έτος 2013 για τους λόγους που αναφέρονται σε αυτές.  

       Κατόπιν όλων αυτών η κατασκευάστρια εταιρεία άσκησε αγωγή για αποζημίωση της από το Ελληνικό Δημόσιο τον Δεκέμβριο του 2008 (στο όριο της παραγραφής της αξίωσης της). Η απόφαση του πρωτοβαθμίου δικαστηρίου με την οποία έγινε μερικώς δεκτή η αγωγή εξεδόθη το 2015. Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

        Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2016 και η απόφαση του εξεδόθη τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με την οποία, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου. Μετά ταύτα το τελευταίο οφείλει να καταβάλει στην εταιρεία το επιδικασθέν ποσό (257.312,00) ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων που αναλογούν από την άσκηση της αγωγής (από το έτος 2008).

         Το δικαστήριο έκρινε σχετικά με την υπόθεση, ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει ευθύνη να αποκαταστήσει την ζημία που προκάλεσαν τα όργανά του (με πράξη τους ή με παράλειψη τους-στα όρια των καθηκόντων τους και εν προκειμένω με την μη έκδοση του πιστοποιητικού) στην μειοδότρια εταιρεία ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπογράφτηκε η σύμβαση , αλλά ήταν στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

         ΛΟΓΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

        Η ζημία της εταιρείας που αποζημιώθηκε αφορούσε το ποσό που θα εισέπραττε αυτή αν δεν είχε μεσολαβήσει η συμπεριφορά του ζημιώσαντος δηλαδή αν της χορηγούνταν το πιστοποιητικό. Δηλαδή αποζημιώθηκε το εργολαβικό αντάλλαγμα (255.312,00) ευρώ.

         Το καίριο ζήτημα στην περίπτωση αυτή ήταν αν η σύμβαση θα υπογράφονταν σε περίπτωση που η εταιρεία εφοδιάζονταν με το πιστοποιητικό. Την ευθύνη να προβάλλει και να αποδείξει αυτόν τον ισχυρισμό είχε το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τον πρότεινε με χαρακτηριστική αοριστία, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να τον απορρίψει. Η εταιρεία ζήτησε και την αποκατάσταση ηθικής της βλάβης γιατί όπως ισχυρίστηκε επλήγη το καλό της όνομα στην αγορά από την άνω τροπή της υπόθεσης. Το δικαστήριο έκανε μερικά δεκτό το αίτημα αυτό  και της επιδίκασε επιπλέον χρηματική αποζημίωση.

        Άλλο χαρακτηριστικό σημείο της υπόθεσης είναι ο ισχυρισμός του Ελληνικού Δημοσίου προς απόρριψη της αγωγής ότι δεν ευθύνεται το ίδιο αλλά η Νομαρχία !!!! ισχυρισμός που απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.

       ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

       Το Ελληνικό Δημόσιο από τις άστοχες και παράνομες πράξεις των οργάνων του υποχρεώθηκε να καταβάλλει το άνω ποσό (255.312,00) έντοκα από τον Δεκέμβριο 2008 καθώς και επιπλέον χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη.

 Το νομικό μας γραφείο ειδικευμένο στον συγκεκριμένο τομέα είναι στην διάθεση κάθε πολίτη που αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα τόσο ακολουθώντας την νομική οδό (δικαστικά).   

Οι ενδιαφερόμενοι , μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας ,  καθ όλες τις ημέρες και ώρες

  1. Μέσω e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω fax : 2106427335
  4. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση : Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27                 

                                                         Αθήνα, Τ.Κ. 11475 

 

Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος Αθηνών

παρ’  Αρείω Πάγω