Το παρόν κείμενο γράφεται με αφορμή πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών το όποιο απασχόλησε η εξής περίπτωση:

             Επιχείρηση-Ανώνυμη Εταιρεία που εδρεύει σε δήμο της Ανατολικής Αττικής και δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής και διαφήμισης αποφάσισε να αγοράσει αγροτεμάχιο στην περιοχή των Καλυβίων Αττικής για να εγκαταστήσει σε αυτό φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας .

             Εντόπισε το ακίνητο που την ενδιέφερε και συμφώνησε με τον ιδιοκτήτη του να της το πωλήσει, υπέγραψαν μάλιστα τον Ιούνιο του 2011 συμβολαιογραφικό προσύμφωνο της πώλησης όπου ο πωλητής εγγυήθηκε και υποσχέθηκε ότι το ακίνητο ήταν  ελεύθερο και απαλλαγμένο από κάθε βάρος και χρέος και η αγοράστρια του κατέβαλε το ποσό των 5.000 ευρώ ως αρραβώνα-προκαταβολή –καππάρο  μάλιστα συμφώνησαν να υπογράψουν το οριστικό συμβόλαιο της μεταβίβασης το αργότερο έως την 30η Οκτωβρίου 2011. Ακολούθως η αγοράστρια έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και δαπάνες για να αποκτήσει σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την Δ.Ε.Η. -Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο ακίνητο. Όλες οι άνω ενέργειες έγιναν χωρίς την μεσολάβηση δικηγόρου.

             Ο πωλητής όμως κωλυσιεργούσε, παρά τις επίμονες οχλήσεις της, τόσο να της παραδώσει τα απαιτούμενα, τόσο για την σύναψη του οριστικού συμβολαίου πώλησης έγγραφα, όσο και για  την υπογραφή αυτού.

             Μόνον τότε η αγοράστρια εταιρεία όρισε δικηγόρο για να κάνει έλεγχο στο οικείο υποθηκοφυλακείο, αναφορικά με το συγκεκριμένο ακίνητο, οπότε και τότε ανακάλυψε ότι αυτό είχε 

α.         Εμπράγματα βάρη

β,         Ήταν ασαφή τα όρια και η έκταση του και ότι

γ.         ο πωλητής της είχε κρύψει, όχι μόνο την αδυναμία του να αποκτήσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, λόγω οφειλών, αλλά και το γεγονός ότι είχε ήδη ένα χρόνο πριν,  το 2010 ,  είχε υποσχεθεί και σε άλλον αγοραστή να πουλήσει το αγροτεμάχιο, είχε καταρτίσει και με αυτόν προσύμφωνο πώλησης του συγκεκριμένου ακινήτου μόνο που αυτός ο αγοραστή τον είχε εξοφλήσει καταβάλλοντας του το ποσό των 65.000 ευρώ

              Ο πωλητής, κατά την γνωστή τακτική του, δεν είχε προβεί σε υπογραφή του οριστικού συμβολαίου αν και είχε πάρει τα χρήματα της πώλησης,  με αποτέλεσμα και ο αγοραστής αυτός ,  να εμπλακεί σε δικαστικό αγώνα , για τον οποίο δεν ξέρουμε αν έχει τελειώσει,  ώστε και αυτός με την σειρά του  να  εγγράψει  βάρη στο προς πώληση αγροτεμάχιο.

             ¨Όταν η εταιρεία, μετά τις ενέργειες του δικηγόρου της,   ανακάλυψε την αλήθεια,  πίεζε τον πωλητή για την σύναψη του οριστικού συμβολαίου.

             Αυτός  μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012 την διαβεβαίωνε ότι θα διευθετούσε το ζήτημα, τόσο της προσημείωσης υποθήκης λόγω εξόφλησης της απαίτησης για την οποία ενεγράφη, όσο και της απόκτησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Όμως ποτέ δεν τα έπραξε.

             Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η αγοράστρια εταιρεία να προβεί σε μακρόχρονο δικαστικό αγώνα για να αποζημιωθεί από τον αγοραστή για την ζημία που της προξένησε. Η ζημία αυτή εκτός από τα χρήματα που έδωσε για τα έξοδα του προσυμφώνου, τα δικαστικά της έξοδα για την ανακάλυψη της απάτης του πωλητή, τα δικαστικά έξοδα της δίκης, τα έξοδα των μηχανικών και άλλων ειδικών κλπ που έκαναν τις μελέτες για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκου σταθμού περιελάμβαναν και το όχι ευκαταφρόνητο ποσό των 120.000 ευρώ περίπου που θα κέρδιζε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του σταθμού αν προχωρούσε ή σύμβαση παραγωγής και πώλησης ρεύματος προς την ΔΕΗ.

             Το δικαστήριο δέχτηκε την αγωγή, υποχρέωσε τον πωλητή να της καταβάλλει κάποια από τα ποσά που ζητούσε και τον καταδίκασε στα δικαστικά έξοδα.

             Να σημειωθεί ότι ο πωλητής αδιαφόρησε πλήρως για την δίκη, δεν ξέρουμε αν θα προσβάλλει την απόφαση, όπως και δεν ξέρουμε αν θα πληρώσει τα χρήματα που καταδικάστηκε να πληρώσει στην αγοράστρια εταιρεία ή αν έχει ικανή περιουσία ώστε να τα πάρει αυτή αναγκαστικά.

Η ανωτέρω υπόθεση είναι μία από τις πολλές που οδηγούνται στα δικαστήρια , έχουν αποτέλεσμα μετά από κάποια χρόνια και μετά από πολλά έξοδα.

             Στην προκειμένη περίπτωση η αγοράστρια εταιρεία που επιθυμούσε να οργανώσει μία πολύ σημαντική επιχείρηση στο ακίνητο για το οποίο ενδιαφερόταν δεν θέλησε να ακολουθήσει την λογική και συνετή οδό της προώθησης των σχεδίων της.

             Δηλαδή αφού είχε εντοπίσει το ακίνητο, να αναθέσει σε δικηγόρο να κάνει έλεγχο τίτλων στο Υποθηκοφυλάκειο και μετά να μπει στην διαδικασία της αγοραπωλησίας. Θέλησε να αποφύγει το κονδύλι για την άνω ενέργεια και εξ αιτίας της απρονοησίας της έχασε υπερπολλαπλάσια ποσά με αβέβαιο το ουσιαστικό αποτέλεσμα των ενεργειών της δηλαδή την πραγματικής της αποζημίωση.

             Το δίδαγμα από αυτή την υπόθεση είναι εμφανές , είναι προτιμότερο να ανατίθενται εκ των προτέρων σε δικηγόρο νομικό σύμβουλο ο νομικός έλεγχος ενεργειών όπως οι ανωτέρω, το κέρδος σε χρόνο , σε χρήμα και σε ενέργεια προώθησης επιχειρηματικών σχεδίων είναι υψηλότερο από το κόστος της προηγούμενης έρευνας.

          To γραφείο μας ,  Law-Nous,  έχοντας μεγάλη εμπειρία και ευαισθησία στα άνω θέματα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για την προστασία των δικαιωμάτων του σε θέματα που αφορούν την έρευνα και εντοπισμό πιθανών βαρών ή όχι των προς μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων κάθε εν δυνάμει αγοραστή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, καθ όλες τις ημέρες και ώρες :

 

  1. Μέσω e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω fax : 2106427335
  4. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση : Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27                 

                                                             Αθήνα, Τ.Κ. 11475

   

                                                                 

Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος

www.law-nous.gr