Οι εκπλήξεις , και ιδιαίτερα οι εκπλήξεις της ζωής είναι αναπόφευκτες. Εντούτοις όταν συμβαίνουν αναπόφευκτα γεγονότα,  μας κυριεύουν ένα σωρό άβολα και στενάχωρα συναισθήματα. Εμείς παρόλα αυτά μπορούμε να μάθουμε  από τις εμπειρίες μας, πώς να καταφέρουμε να ελέγξουμε και να διαχειριστούμε,  με μια μικρή προετοιμασία,  ότι και αν μας φέρνει η ζωή. Παρακάτω θα δούμε μερικές στρατηγικές, για το πώς να είσαι όσο το δυνατόν πιο κατάλληλα προετοιμασμένος/η, ώστε να μπορείς να

αντιμετωπίσεις, αλλά και να μαθαίνεις από τις εκπλήξεις.

Α.   Σκέψου πέντε (5) από τα χειρότερα σενάρια που μπορεί να σου συμβούν.  

Για κάθε θέμα που σε απασχολεί σκέψου πέντε (5) από τα ΄΄χειρότερα σενάρια΄΄ που μπορεί να σου συμβούν. Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι καλύτερα πνευματικά προετοιμασμένος/η και δεν θα αιφνιδιαστείς αν συμβεί κάποιο από αυτά, κατ’ ελάχιστον δεν θα τρομάξεις, διότι ήδη θα έχει περάσει από το μυαλό σου, αυτό το σενάριο, σαν σκέψη. Στην συνέχεια αυτής της σκέψης, θα πρέπει για κάθε ΄΄σενάριο΄΄  από αυτά , να προσπαθήσεις να προετοιμάσεις κάποιο σχέδιο, κάποιες ενέργειες που θα πρέπει να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις. Έτσι η διαχείριση ΄΄του σεναρίου΄΄ θα γίνει με το δυνατόν καλύτερο τρόπο για εσένα, με το δυνατόν λιγότερο κόστος και φυσικά τις δυνατόν μικρότερες συνέπειες!  

Β.   Πάντα να έχεις ένα εναλλακτικό σχέδιο ΙΙ

Για κάθε ενέργεια που θέλεις να κάνεις, για κάθε σχεδιασμό που έχεις στο μυαλό σου, θα πρέπει να έχεις σκεφτεί και την περίπτωση της αποτυχίας. Την περίπτωση δηλαδή που ο σχεδιασμός σου δεν θα πετύχει. Για αυτήν λοιπόν την αποτυχία, (που μπορεί να συμβεί για οποιοδήποτε λόγο)  η προετοιμασία και η σκέψη ενός εναλλακτικού σχεδίου ΙΙ θα πρέπει να έχει προβλεφθεί από την αρχή. Η ανάγκη ενός σχεδίου ΙΙ, είναι απαραίτητη,  για να σε βοηθήσει να ολοκληρώσεις τον σχεδιασμό σου και να πετύχεις το στόχο σου, χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις  και  κυρίως για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις του αιφνιδιασμού και της αποτυχίας.

Γ.    Προσποιήσου ότι τα καταφέρνεις μέχρι να τα καταφέρεις πραγματικά

Μια άλλη στρατηγική που μπορείς να εφαρμόσεις είναι όπως την λέει και η φράση. Προσποιήσου ότι τα καταφέρνεις, ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλεις εκείνη την στιγμή. Αυτό και μόνο, η προσποίηση δηλαδή, θα σε βοηθήσει να μείνεις ήρεμος/η, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί , και είναι βέβαια αποτελεσματική αυτή η προσποίηση, για να διαπιστώσεις ποιες είναι οι εναλλακτικές σου, για να καταλάβεις τι πρέπει να διορθώσεις ή ακόμη για να αλλάξεις κάποια πράγματα που δεν περίμενες ότι θα χρειάζονταν αλλαγή, και έτσι να συνεχίσεις.  Η ηρεμία αυτή που θα σου δώσει η προσποίηση, είναι το κλειδί που θα σε βοηθήσει να φτάσεις ως την ολοκλήρωση του στόχου σου.

Δ.   Προετοιμάσου για το απρόσμενο

Στην ζωή συνεχώς μαθαίνουμε, εκπαιδευόμαστε από αυτά που μας συμβαίνουν αλλά και από αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε λοιπόν  είναι ότι τα πράγματα, οι καταστάσεις, οι συνθήκες που ίσως συμβούν, είναι δυνατόν να μας οδηγήσουν σε γεγονότα τα οποία θα μας κάνουν να φωνάξουμε  ΄΄ούτε που το φανταζόμουν΄΄. 

Καλό θα είναι να έχουμε κατά νου ότι τα πράγματα μπορεί και να μην πάνε όπως τα φανταζόμασταν. Γι αυτό λοιπόν το λόγο θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για κάτι διαφορετικό από αυτό που σχεδιάζουμε, για κάτι άλλο από αυτό που περιμένουμε να συμβεί.  

 

Σταύρος Ριζάκος

HR Business Consultant / Negotiator 

https://mesolavitis.eu/#