Ο χρόνος που ξοδεύουμε απομονωμένοι με τον εαυτό μας, μας βοηθάει να βελτιώσουμε τις δυνατότητες μας και τις ικανότητες μας.

Ζούμε σε ένα κόσμο που είναι γεμάτος από άλλους ανθρώπους σε μια πλήρη κοινωνική συνύπαρξη ανθρώπου με ανθρώπους. Είναι σχεδόν σπάνιο να βρεθούμε  <<πραγματικά>>  μόνοι μας. Και όταν αυτό συμβεί, το να είμαστε μόνοι μας τότε αρχίζουν τα μηνύματα, μέσω κινητής τηλεφωνίας, μηνύματα μέσω όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα τηλεφωνήματα, οι κλήσεις μέσω Skype κλπ. Έτσι, όλοι έχουμε « ξεχάσει » την ανάγκη αλλά και τα οφέλη του να είμαστε  << πραγματικά>>  μόνοι μας. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι θα πρέπει μερικές φορές να  « κλείσουμε έξω »  όλο τον κόσμο και να ζήσουμε και λίγο, μόνοι μας με τους δικούς μας όρους.

Όταν λοιπόν, είσαι μόνος/η θα καταλάβεις πολύ καλά τα παρακάτω :

       Α. Γίνεσαι πιο δημιουργικός/η και πιο παραγωγικός/η.

 Όταν είσαι μόνος/η και δεν υπάρχουν άλλοι γύρω σου, τότε διαπιστώνεις ότι, πλέον δεν υπάρχει κάποιος άλλος γύρω σου στον οποίο να μπορείς να βασιστείς για να βοηθηθείς προκειμένου να κάνεις κάτι με την ζωή σου, ή ακόμα αν θέλεις να προχωρήσεις και να βελτιώσεις την ζωή σου. Όλα ξαφνικά, εξαρτώνται από εσένα και μόνο. Και τότε όχι μόνο δεν βασίζεσαι σε άλλους , αλλά κάνεις ότι είναι δυνατόν ώστε:

       (1)  να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις και να τις ξεπεράσεις ώστε τουλάχιστον να μάθεις να επιβιώνεις και μόνος, γεγονός το οποίο θα αυξήσει την     αυτοπεποίθηση σου.

        (2) όταν εργάζεσαι πάνω σε ένα θέμα, σε μία εργασία, μπορεί να την προχωρήσεις και να φτάσεις να την ολοκληρώσεις, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους και νέες λύσεις, τις όποιες και δεν θα είχες ποτέ ανακαλύψει αν εργαζόσουν μέσα σε μία ομάδα ανθρώπων.

       (3)   οι όποιες δυσκολίες που βρεθούν μπροστά σου θα ξεπεραστούν με μόνη την δική σου προσπάθεια γεγονός που θα σε κάνει πιο δυνατό/η και θα σε εκπαιδεύσει ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις και τις όποιες μελλοντικές δυσκολίες έρθουν.

 

      Β. Θα μάθεις να εργάζεσαι σκληρότερα.

 Οι ομαδικές εργασίες που γίνονταν στο σχολείο για παράδειγμα, όπως πολύ καλά θα θυμάσαι, αποτελούνταν από μια ομάδα 5-6 μαθητών, που βέβαια πάντα άφηναν μόνους τους 1-2 μαθητές να την κάνουν, ενώ οι υπόλοιποι απολάμβαναν, χωρίς καμία κούραση, την βαθμολόγια που η εργασία των 1-2 μαθητών θα «έπιανε» στο τέλος. Αυτή άνεση στην σκέψη, ότι «κάποιος άλλος θα κάνει την δουλειά μου για εμένα», δεν ισχύει, όταν είσαι μόνος/η και έχεις να παραδώσεις εσύ μια εργασία.

Αρά τι μένει … ή θα εργαστείς και θα παραδώσεις την εργασία εσύ,.. ή δεν θα εργαστείς και καμιά εργασία δεν θα παραδοθεί στο τέλος. Φυσικά, εσύ και μόνο εσύ θα έχεις την ευθύνη, και κανένας άλλος, για την μη παράδοση της εργασίας.

Επιπλέον, όταν είσαι μόνος/η για να κάνεις μια εργασία αναγκάζεσαι να δουλέψεις εντατικά, σκληρά, μεθοδικά, στον χρόνο που εσύ επιθυμείς, χωρίς παρακλήσεις προς τους άλλους που αποκρούονται με δικαιολογίες του τύπου (όχι τώρα δεν έχω χρόνο, δεν μπορώ, είμαι κουρασμένος/η, έχω έξοδο με φίλους ή συγγενείς, να το δούμε αργότερα - και άλλες δικαιολογίες). Τελικά αναγκάζεσαι να εστιαστείς στην εργασία σου και να φτάσεις στην ολοκλήρωση της μόνος/η , μετά από επίπονη και επίμονη προσωπική εργασία.

 

      Γ.  Δικτυώνεσαι καλύτερα, μαθαίνεις να προστατεύεσαι, να εμπιστεύεσαι να αναγνωρίζεις καλύτερα τα πρόσωπα στην κοινωνία.

Αυτό από μόνο του σαν τίτλος, φαίνεται να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κεντρικό θέμα του κειμένου που διαβάζεις, όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από ότι φαίνονται. Όταν είσαι μόνος/η και θα πρέπει να φέρεις κάποια πράγματα σε πέρας θα πρέπει να βρεις λύσεις σε θέματα που, για κάποιους λόγους, και είναι λογικό να υπάρχουν, δεν μπορείς να επιλύσεις μόνος/η. Τότε θα πρέπει να αναζητήσεις το κατάλληλο εξειδικευμένο άτομο που θα σε βοηθήσει.

Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι εμπιστευόμαστε άτομα στην ζωή μας, που δεν είναι πάντα ικανά να μας δώσουν την βοήθεια που ζητάμε, γι αυτό και είναι απαραίτητο να κινηθείς μόνος/η για να βρεις τα κατάλληλα άτομα, προκειμένου να έχεις από αυτά την βοήθεια που σου χρειάζεται. 

Ψάχνοντας για το κατάλληλο ή τα κατάλληλα άτομα για βοήθεια, ανακαλύπτεις καινούργια, νέα πρόσωπα, από τα οποία άλλα θα τα εμπιστευτείς ενώ από άλλα θα απογοητευτείς. Αυτό θα συμβεί λόγω του αποτελέσματος τους στην δουλεία σου ή και πιθανόν από την συνολική συμπεριφορά τους. Έτσι λοιπόν ή θα σε κερδίσουν ή θα σε απογοητεύσουν. Όπως και να έχει, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να αποκτήσεις μια ευρύτητα στην κοινωνικότητα σου, να γνωρίσεις καινούργια πρόσωπα, να μάθεις να ξεχωρίζεις αυτά που αξίζουν και αυτά που πρέπει να αποφεύγεις.

Τελικά δηλαδή θα γίνεις πιο κοινωνικό άτομο, με μια ευρύτητα γνωριμιών, πέρα από τις συνηθισμένες παρέες, κάποιες από αυτές θα « κρατήσεις » για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους και κάποιες θα τις απορρίψεις.

Επιπλέον, κατά μια έννοια θα «εκπαιδευτείς» στην διαχείριση της κοινωνικότητας σου και θα μπορέσεις να αποκτήσεις μια εμπειρία που θα σου είναι χρήσιμη για μια ζωή. Δηλαδή τελικά, θα εκπαιδεύσεις και θα βελτιώσεις ακόμα μια από τις προσωπικές σου ικανότητες.

 

       Δ.   Κατά μία έννοια θα  << καθαρίσει >>  το μυαλό σου …και θα κάνεις αυτό που θέλεις με τον τρόπο που σε ευχαριστεί να το κάνεις.

Είναι απολύτως απαραίτητο να ξεκουράζεσαι και να «γεμίσεις τις μπαταρίες σου» , όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε. Αν αυτό δεν το λες πραγματικά, το μόνο που κάνεις είναι να κοροϊδεύεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Για να το πετύχεις αυτό όμως θα πρέπει να μείνεις λίγο μόνος/η σου.

 Βέβαια στην σημερινή κοινωνία με τις ανάγκες που οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουμε δημιουργήσει, όλη την ημέρα μας συμβαίνουν τα εξής δύο πράγματα: Η έχουμε συνεχώς ραντεβού επαγγελματικά, ή όταν είμαστε μόνοι μας ασχολούμαστε με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχουμε δημιουργήσει για να τις φέρουμε σε πέρας.

Έτσι λοιπόν, όταν είσαι πραγματικά <<μόνος/η>> θα πρέπει να το εκμεταλλεύεσαι προς όφελος σου, όσο το δυνατόν περισσότερο. Πάντα φυσικά θα υπάρχει, για παράδειγμα, η ανάγκη να κάνουμε ένα τηλεφώνημα σε αγαπημένα μας πρόσωπα. Μερικές φορές όμως, έχεις την ανάγκη να μείνεις μόνος/η , να κάνεις αυτό που σου αρέσει, αυτό που σε ξεκουράζει και σε βοηθάει να «γεμίσεις» τις μπαταρίες σου, να αδειάσεις για λίγο το μυαλό σου από τα επαγγελματικά ή οικογενειακά προβλήματα.

Μένοντας μόνος/η, μακριά από «όλους τους άλλους» όπως είπαμε παραπάνω κάνεις αυτό που θέλεις, όπως το θέλεις και όπως σε ευχαριστεί. Τότε και μόνο τότε καταλαβαίνεις τι πραγματικά σε ευχαριστεί να κάνεις. Σε αυτό τον χρόνο της  <<μοναξιάς>> θα κατανοήσεις ότι αυτό που σε ευχαριστεί να κάνεις σε «αποφορτίζει» από τις εντάσεις τις καθημερινότητας και σε βοηθάει να αποκτήσεις την ενέργεια που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις με δύναμη και κουράγιο την επόμενη μέρα.

 Επιπλέον, μένοντας μόνος/η, θα έχεις τον απαραίτητο χρόνο να προγραμματίσεις την όποια δραστηριότητα σε ευχαριστεί, ώστε να την κάνεις και πάλι στο αμέσως προσεχές διάστημα, με στόχο να «ευχαριστήσεις και να ενδυναμώσεις» και πάλι τον εαυτό σου.

Τελικά έτσι μαθαίνεις τι σου αρέσει πραγματικά, εκπαιδεύεις και ευχαριστείς τον εαυτό σου κανόντας αυτό που σου αρέσει, το προγραμματίζεις και το απολαμβάνεις, μακριά από κριτικές, απόψεις, και γνώμες άλλων που μπορεί να σε αποτρέπουν ή ακόμα και να σε εμποδίζουν να το κάνεις.

Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνεις την ικανότητα σου σε προσωπικές επιλογές και αποφάσεις, ξέχωρα από τις όποιες απόψεις και κρίσεις άλλων.

 

        Ε. θα μάθεις, εντέλει, πάρα πολλά για τον εαυτό σου.

Όταν είσαι μόνος/η, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην είσαι ο εαυτό σου. Για την ακρίβεια, είσαι μόνο εσύ και ο εαυτό σου. Εκείνες τις στιγμές είναι η ευκαιρία που ζητάς για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Δεν υπάρχει κανείς μπροστά για να ασκήσει κριτική, ή να εκφέρει άποψη. Μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα, να πειραματιστείς σε καινούργια πράγματα, να ανακαλύψεις τις δυνατότητες και τις ικανότητες σου.

Θα μάθεις να καταλαβαίνεις το εαυτό σου, θα μάθεις τελικά να αγαπάς τον εαυτό σου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρώτος εσύ πρέπει να μάθεις να αγαπάς το εαυτό σου και μετά να περιμένεις και να σε αγαπήσουν οι άλλοι.

Αρά τελικά, μένοντας μόνος/η, δεν βρίσκεσαι σε μια κατάσταση μοναξιάς, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά ζεις σε μια συνεχή ευκαιρία για μια πιο βαθιά γνωριμία με τον ίδιο σου, το <<πραγματικό>> εαυτό σου.

 

Σταύρος Ριζάκος

HR Business Consultant / Negotiator 

https://mesolavitis.eu/#

 

 

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ