Είναι γνωστό,  ότι ένα από τα πλέον πολύπλοκα νομικά προβλήματα είναι τα κληρονομικά. Οι κληρονομικές σχέσεις από μόνες τους μπορούν να καταστρέψουν ζωές, να διαλύσουν οικογένειες, να συνθλίψουν προσωπικότητες. Φανταστείτε πως πολλαπλασιάζεται αυτή η αρνητική ενέργεια όταν ο ενδιαφερόμενος παρασύρεται από το πάθος του να πάρει την κληρονομιά που δεν του δίνεται και δεν δίνει την πρέπουσα σημασία σε ποιο νομικό σύμβουλο/δικηγόρο θα στηριχθεί και στην περίπτωση που η κατάσταση ξεφεύγει,  δεν <<βάζει νερό στο κρασί του>>  όπως λέγεται,  και επιμένει να <<χτυπά την γροθιά στο μαχαίρι>>.

Η ακόλουθη περίπτωση είναι χαρακτηριστική και απασχόλησε πολύ πρόσφατα της δικαστικές αίθουσες της χώρας μας.

     Ο Α. ζούσε στην επαρχία, μεταξύ των περιουσιακών του στοιχείων ήταν και ένα ακίνητο--- επιπλωμένο---- στο οποίο κατοικούσε. Είχε και ένα φορτηγό αυτοκίνητο. Την ψιλή κυριότητα του ακινήτου  ---με δωρεά--- την είχε μεταβιβάσει σε ανηψιό του,  παρακρατώντας εφ όρου ζωής την επικαρπία. Για τα κινητά πράγματα του ----δεν έγινε ποτέ καμία αναφορά εξαιρουμένου  του γεγονότος ---- ότι είχε ορίσει τον ανηψιό του πληρεξούσιο του,  για την διαχείριση του φορτηγού του με δικαίωμα να το μεταβιβάζει σε οποιονδήποτε με οποιοδήποτε τίμημα.

Όταν κάποτε ο Α.  απεβίωσε,  διαπιστώθηκε ότι δεν έχει αφήσει διαθήκη και συνεπώς κατά τον νόμο τον κληρονομούν οι πλησιέστεροι εν ζωή συγγενείς του,

 δηλαδή εν προκειμένω,  τα παιδιά του που ζουν κάπου στην Ελλάδα αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα (έτη..) δεν είχαν καμία επαφή μαζί του.

        Από τον φάκελο της υπόθεσης καταλαβαίνουμε ότι δεν είχαν και τις στενότερες επαφές ούτε τις καλύτερες σχέσεις όσο ο πατέρας τους ζούσε, με το θάνατο του όμως έσπευσαν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους επί της περιουσίας. Και εδώ αρχίζει το «δράμα τους»

    Τα εν λόγω τέκνα –κληρονόμοι αποτάθηκαν σε νομικό σύμβουλο γρήγορα -γρήγορα για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα τους έναντι του…. << κακού ανηψιού>>.  

      Ο νομικός σύμβουλος ανέλαβε την υπόθεση περιχαρής, και όλοι ήταν πεπεισμένοι ότι θα κερδίσουν, αλλά η υπόθεση αυτή από εύκολη αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη και εν τέλει έγινε το ΒΑΤΕΡΛΩ τους. Τούτο γιατί:

     ¨Όσο αφορά το ακίνητο – κατοικία του πατέρα τους αυτό περιήλθε ολόκληρο στον ανηψιό ----που είχε εξασφαλίσει την ψιλή κυριότητα εν ζωή του θείου του--- διότι η επικαρπία του θανόντος θείου έτσι όπως ήταν διατυπωμένο το συμβόλαιο μεταφέρθηκε και ενώθηκε αυτόματα με την ψιλή κυριότητα του ανιψιού. Άρα από το σπίτι δεν πήραν τίποτε τα τέκνα- ενάγοντες.

     Μέσα στο σπίτι όμως υπήρχε ολόκληρη οικοσκευή και κάποια πράγματα αξίας. Με την αγωγή τους τα τέκνα ζήτησαν και αυτά τα πράγματα όμως συνεπαρμένοι από το γεγονός ότι ήταν οι μοναδικοί κληρονόμοι του πατέρα τους δεν πρόσεξαν τον νομικό τρόπο που τα ζήτησαν. Και πώς να το έκαναν αφού είχαν πολλά χρόνια να μπουν σε αυτό το σπίτι και να επισκεφθούν τον πατέρα τους. ¨Έτσι η αγωγή κρίθηκε ως αόριστη σε αυτό το τμήμα της.

     Απέμενε το θέμα της κυριότητας του φορτηγού αυτοκινήτου, και τα έσοδα από την χρήση του. Εδώ το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί δείχνει την απληστία και της άλλης πλευράς, δηλαδή του ανιψιού. Αυτός με το πληρεξούσιο που είχε έπεισε τις αρμόδιες αρχές ότι το φορτηγό ήταν δικό του και το μεταβίβασε σε φίλο του.

     Οι κληρονόμοι ζήτησαν να αναγνωριστεί άκυρη η μεταβίβαση του οχήματος γιατί ο πωλητής του---δηλαδή ο ανιψιός του πατέρα τους---- δεν ήταν κύριος του οχήματος αλλά ψευδώς παρέστησε ότι ήταν. Ζήτησαν ακόμα από τον ανιψιό και τα χρήματα που πήρε από την πώληση του οχήματος . Η αγωγή τους απορρίφθηκε.

     Τι απέμεινε από αυτή την υπόθεση ? Κατ’ αρχήν η πικρία των κληρονόμων που υποθέτουμε ότι απέδωσαν την ήττα τους σε όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους και τις επιλογές τους.  Και δεύτερον το συμπέρασμα ότι δεν φτάνει να έχει δίκιο ο πελάτης , αλλά πρέπει να διαλέγει,  τον σωστά καταρτισμένο νομικό σύμβουλο που τον θα βοηθήσει να το διεκδικήσει ώστε κερδίσει την δίκη ή να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα με την βοήθεια του ικανού και εύστροφου διαπραγματευτή που θα γνωρίζει την υπόθεση, και πως θα χειριστεί τα οικονομικά συμφέροντα ώστε να ικανοποιηθούν και οι δύο αντίδικες πλευρές……….!

     To γραφείο μας  Law-Nous, διαθέτει και των δύο ειδών επιστήμονες πλήρως καταρτισμένους και ενημερωμένους με μακρά εμπειρία σε κληρονομικά θέματα και τώρα πια με την δημιουργία του θεσμού του «διαμεσολαβητή» και σε θέματα ορθής και βιώσιμης επίλυσης των κληρονομικών θεμάτων.

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, καθ όλες τις ημέρες και ώρες : 

  1. Μέσω e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω fax : 2106427335
  4. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση : Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27                 

                                                             Αθήνα, Τ.Κ. 11475 

                                                                 

   Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.

www.law-nous.gr