Η εξαπάτηση ανθρώπου από άνθρωπο είναι ένα κοινότυπο φαινόμενο. Απαιτεί τον δράστη (που μπορεί να είναι ένα ή πολλά άτομα που δρουν ατομικά ή σε ομάδες) και το θύμα – το οποίο, σχεδόν πάντα,  την υφίσταται ατομικά. Η διασύνδεση των μερών –δράστη και θύματος μπορεί να είναι συγγενική, συναισθηματική, επαγγελματική, κοινωνική, να υφίσταται ως δεσμός πριν την εξαπάτηση ή να δημιουργήθηκε ακριβώς για να διαπραχτεί αυτή. Η εξαπάτηση γίνεται πάντα βάσει σχεδίου, το οποίο υφαίνεται συνήθως  αρκετό χρόνο πριν την διάπραξη της και απαιτεί την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να ωριμάσει και να φέρει τα παράνομα αποτελέσματα της.

     Όταν εκδηλωθεί και ολοκληρωθεί η εξαπάτηση φαίνονται αμέσως τα αποτελέσματα που εκτός του οικονομικού τομέα επηρεάζουν ολόκληρη την προσωπικότητα του θύματος –την οικογένεια του, την υγεία του, το επάγγελμα του, τις διαπροσωπικές του σχέσεις και μπορούν να συνθλίψουν το ίδιο για πάντα ή να το ταλαιπωρήσουν για πολύ καιρό. Το θύμα μπορεί να κλειστεί στον στενό του κύκλο περιφέροντας το πρόβλημα του από άτομο σε άτομο διαμαρτυρόμενο για την κακή του τύχη και τον διεστραμμένο απατεώνα που το έβλαψε ή μπορεί να τον πολεμήσει με διάφορους τρόπους, στην περίπτωση  μας εξετάζουμε τους νομικούς.

     Το ερώτημα που μας θέτουν τα θύματα όταν έρχονται για την συνδρομή μας είναι: μπορούν να αναστραφούν τα οδυνηρά αποτελέσματα της εξαπάτησης τους? Μπορούν να ξεφύγουν από αυτήν? Είναι δυνατόν να καλυφθεί η ζημιά που έχουν υποστεί?

     Η απάντηση για εμάς είναι θετική. Αυτό μαρτυρά το πλήθος υποθέσεων που χειριστήκαμε. Ναι οι συνέπειες της εξαπάτησης που μας αφορούν ως δικηγόρους –δηλαδή αυτές που έχουν οικονομική χροιά- μπορούν να αντιμετωπιστούν και μάλιστα με πολλούς τρόπους. Οι άλλες συνέπειες που υφίσταται το θύμα είναι υπόθεση άλλων επιστημών.

     Μία από τις πολλές υποθέσεις εξαπάτησης με την οποία ασχοληθήκαμε τον τελευταίο καιρό είναι η χαρακτηριστικά ακόλουθη:

     Ο δράστης νέος σε ηλικία, έχει λάβει την τρέχουσα εκπαίδευση, προέρχεται από καλή οικογένεια, έχει περιουσία και κινείται με άνεση σε διάφορους κοινωνικούς κύκλους στους οποίους μπορεί να παρουσιάζεται ως αξιόλογος  και γενικά χαίρει εκτιμήσεως από τον περίγυρο του.

     Το θύμα και αυτός νέος σε ηλικία, έχει λάβει ανώτατη εκπαίδευση, με πολλούς τίτλους σπουδών με επαγγελματική δραστηριότητα υψηλού κύρους σε νευραλγικό πόστο για το οποίο όφειλε να σκέπτεται και να αποφασίζει γρήγορα, οικογενειάρχης, με σοβαρή περιουσία. Ανήκει δηλαδή στους ανθρώπους που «του ανοίγονται οι πόρτες για να περάσει».

    Αναρωτηθήκαμε όταν το θύμα ήλθε στο γραφείο μας πως είναι δυνατόν να υπάρξει απάτη μεταξύ αυτών των δύο ατόμων και μάλιστα πως είναι δυνατόν ο πρώτος να εξαπατήσει τον δεύτερο ή σαφέστερα πως είναι δυνατόν να εξαπατηθεί ο δεύτερος από τον πρώτο.

     Δεν είναι αδύνατον να συμβεί η εξαπάτηση μεταξύ τέτοιου επιπέδου ατόμων και μάλιστα η πολύχρονη εμπειρία μας αποδεικνύει ότι συνήθως  τα θύματα της είναι απρόβλεπτα.

     Για να διαπραχθεί η απάτη πρέπει να συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες, ή να δημιουργηθούν από τον δράστη ώστε το θύμα που συνήθως είναι ανώτερης «πάστας» άνθρωπος από αυτόν (οικονομικά, κοινωνικά, ηθικά κλπ) να μπει στην παγίδα, να χαλαρώσει τις άμυνες του και να αποκαλύψει τα αδύναμα σημεία του. Με λίγα λόγια ο δράστης επιδιώκει και αποκτά την οικειότητα την συμπάθεια και την εμπιστοσύνη του θύματος. Όταν συμβεί αυτό βάζει σε ενέργεια το σχέδιο του.

     Στην περίπτωση μας τα δύο άτομα είχαν μακρινή συγγενική σχέση αλλά κοντινή φιλική. Μεγάλωσαν στην ίδια περιοχή, είχαν τις ίδιες δραστηριότητες σαν παιδιά, οι γονείς τους έκαναν στενή παρέα και γενικά έχουν κοινές αναμνήσεις και αναφορές έως την στιγμή που ο καθένας πήρε τον δρόμο του.

     ¨Όταν συναντήθηκαν το έτος 2012 το θύμα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα τόσο στην επαγγελματική του δραστηριότητα – είχε αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό μετά από πολλά χρόνια- όσο και στην οικογενειακή του μάλιστα ενώ είχε χάσει τον ένα γονέα του το έτος 2006 από την επάρατη ασθένεια βρισκόταν στο στάδιο που έχανε και τον άλλο γονέα του από την ίδια ασθένεια. Η ψυχική και συναισθηματική του κατάσταση ήταν ταραγμένη, φρόντιζε ο γονέας του να λαμβάνει όλη εκείνη την μέριμνα ώστε να έχει την αξιοπρεπέστερη ζωή έτρεχε από γιατρούς σε νοσοκομεία, από νοσοκομεία σε εξεταστήρια και γενικά ήταν εξαντλημένος από την υπερπροσπάθεια. Ταυτόχρονα είχε να επιμεληθεί την δική του οικογένεια παιδιά και σύζυγο και τις λοιπές υποχρεώσεις του. Στο σημείο αυτό τον πλησιάζει ο δράστης που δηλώνει ότι συμπάσχει , ότι συμπονά την κατάσταση του και αφού τον συναναστρέφεται και τον παρηγορεί του εκθέτει το πρόβλημα του,  « την απάτη του» . Χρειάζεται την υπογραφή του ως εγγυητής για τραπεζικό δάνειο. Ταυτόχρονα πείθει το θύμα ότι θα μπορούσε να πάει σε άλλο πρόσωπο αλλά διάλεξε το συγκεκριμένο άτομο για κάποιους λόγους…. Το θύμα από την μια πλευρά συνομιλούσε με τον δράστη για να ξεφύγει από το κουραστικό πρόβλημα της ασθένειας του γονέα του γιατί τον θεωρούσε δικό του άνθρωπο ... και έτσι μεταξύ της μίας συνομιλίας και της άλλης έδωσε την περίφημη υπογραφή του.

    Η συνέχεια είναι αυτή που φαντάζεται κανείς, ο δράστης πήρε το δάνειο, δεν πλήρωσε τις δόσεις παρά το ότι είχε υποσχεθεί το αντίθετο στο θύμα μέχρι να το πείσει να υπογράψει για την εγγύηση του και η δανείστρια τράπεζα άρχισε να κυνηγά το θύμα δηλαδή τον εγγυητή. Τον γράψανε στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, δεν του δίνανε δάνειο όταν το χρειάστηκε, δεν του εκδώσανε πιστωτική κάρτα όταν είχε ανάγκη και γενικά μετά ένα έτος περίπου άρχισαν να φαίνονται τα οδυνηρά αποτελέσματα της απάτης του δράστη, μέσω της τράπεζας στο θύμα, το οποίο άρχισε να αναζητά τον δράστη, Αυτός μετά την απάτη είχε φροντίσει να αραιώνει στις συναντήσεις τους  και η εξέλιξη ήταν η γνωστή, δηλαδή υποσχέσεις ότι θα τακτοποιηθεί το δάνειο, ότι του χρωστούν τρίτοι χρήματα αλλά τον μπλέξανε σε απάτη… λες και η δική του δεν ήταν απάτη, ότι είναι με λίγα λόγια και αυτός θύμα, ότι είχε ζητήσει βοήθεια από δικηγόρο για να λύσει το πρόβλημα του. Μάλιστα ο δικηγόρος του δράστη επικοινώνησε με το θύμα το κάλεσε στο γραφείο του, τα είπαν φιλικά, βρήκαν κοινά σημεία, και μίλησαν με οικειότητα επί μακρού καθώς το θύμα προσπαθούσε να πιαστεί από οπουδήποτε για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο ενώ ο δικηγόρος του αντιδίκου τον καθησύχαζε ότι θα φροντίσει να λυθεί το θέμα ήσυχα και όμορφα. Πράγμα που δεν έκανε. Η οικογένεια του δράστη από την πλευρά της έπαψε να έχει οποιαδήποτε σχέση με το θύμα και μάλιστα τον επέκριναν που ενοχλεί τον δράστη-τέκνο τους και έκοψαν απότομα κάθε δεσμό με το θύμα. Έγιναν ξένοι - έγιναν αντίπαλοι. … Ο δράστης εξαφανίστηκε, η τράπεζα ζητούσε τα λεφτά της και αρνιόταν οποιαδήποτε άλλη λύση. Έτσι ήταν η κατάσταση όταν ήρθε στο γραφείο μας

    Υπό αυτές τις συνθήκες το άτομο – ο πελάτης--- το θύμα--- νιώθει με την πλάτη στον τοίχο , σε αδιέξοδο. Όμως οι νόμοι είναι γεμάτοι διεξόδους, γεμάτοι λύσεις. Λύσεις που φαίνονται μόνο στο εξοικειωμένο μάτι του διαβασμένου νομικού. Λύσεις που είναι δυνατόν να αλλάξουν πλήρως την εικόνα και να ανατρέψουν την  δύσκολη κατάσταση.

     Πράγματι σήμερα με την νομική μας βοήθεια η παραπάνω υπόθεση έχει αναστραφεί πλήρως ο δράστης έχασε κάθε δίκη, τιμωρήθηκε οικονομικά και υποχρεώνεται στην πλήρη αποζημίωση κάθε οικονομικής ζημίας του θύματος, όπως και της χρηματικής αποκατάστασης της ηθικής του βλάβης.

     Κάθε πρόβλημα έχει την νομική του λύση στην οποία ο έμπειρος νομικός μπορεί να φθάσει από πολλούς δρόμους. Το φλέγον ζήτημα για το άτομο που πέφτει θύμα απάτης , ενός φαινομένου που πάντα θα ανθεί και μάλιστα σε στιγμές οικονομικής κρίσης, είναι να αποφασίσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να αναζητήσει την βοήθεια του κατάλληλου και πλήρως καταρτισμένου νομικού συμβούλου που θα πάρει την υπόθεση και θα την οδηγήσει από τα στενά μονοπάτια του λαβύρινθου προς την έξοδο και την λύση της. Επίσης σήμερα με τον θεσμό της διαμεσολάβησης, που μπαίνει σιγά- σιγά στην ζωή μας, απαραίτητη είναι και η αναζήτηση του εύστροφου διαμεσολαβητή αυτού που και τις ειδικές γνώσεις έχει αλλά και ξέρει πώς να ελιχθεί ώστε να βοηθήσει στην λύση του προβλήματος έξυπνα και γρήγορα.

      To γραφείο μας  Law-Nous, διαθέτει και των δύο ειδών επιστήμονες , πλήρως καταρτισμένους και ενημερωμένους,  με μακρά εμπειρία σε θέματα αντιμετώπισης οικονομικών εγκλημάτων αλλά και στην διαμεσολάβηση , και εξασφαλίζει την καίρια , άμεση και αποτελεσματική επίλυση των αντιστοίχων προβλημάτων.

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, καθ όλες τις ημέρες και ώρες : 

  1. Μέσωe-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω fax : 2106427335
  4. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση : Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27                 

                 Αθήνα, Τ.Κ. 11475                                                                   

        Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.