ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕ.ΜΗ.

     Με στόχο την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων του προγράμματος ΕΠΕΝΔΥΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και δεδομένου ότι για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη απαιτείται μια ευέλικτη εμπορική και εταιρική νομοθεσία με έμφαση στην επιχειρηματικότητα ώστε «να μην κολλάμε σε τυπικά και απλά πράγματα  και γραφειοκρατικές διαδικασίες.» όπως κάναμε τόσα χρόνια ανασκευάστηκε πρόσφατα εξ ολοκλήρου το νομοθετικό πλαίσιο του ΓΕ.ΜΗ.

    Τι είναι όμως το ΓΕ.ΜΗ;

    ΓΕ.ΜΗ είναι :

το ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ που δημοσιεύονται όλες οι πράξεις, οι δηλώσεις, τα στοιχεία των υποχρέων προσώπων (εμπόρων/εμπορευόμενων),

      το ΔΗΜΟΣΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ που αντικατέστησε τα βιβλία εταιρειών των Πρωτοδικείων, τα βιβλία Ανωνύμων Εταιρειών των Περιφερειών, τα βιβλία Αστικών Συνεταιρισμών των Ειρηνοδικείων , τα ΦΕΚ ΑΕ και ΕΠΕ του Εθνικού Τυπογραφείου –

     το  ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.

     η ηλεκτρονική βάση δεδομένων από όπου μπορούν να αντλούν πληροφορίες οι επιχειρηματίες, οι εταίροι , οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες κλπ για τους εγγεγραμμένους και τις πράξεις που επιχειρούν ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια των εταιρειών και των πράξεων τους  

     Σήμερα πια οι  καταχωρήσεις στο ΓΕΜΗ είναι αυτοματοποιημένες ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις στην ανάρτηση των πράξεων που έως τώρα εμπόδιζαν την άσκηση της επιχειρηματικότητας δεδομένου ότι η ανάρτηση σε αυτό επηρεάζει την νομιμότητα της εμπορικής /εταιρικής πράξης.

     Επίσης προβλέπονται για πρώτη φορά κυρώσεις στους υπόχρεους εγγραφής που δεν συμμορφώνονται στην εμπορική δημοσιότητα, π.χ. εταιρείες που δεν δημοσιεύουν τις οικονομικές καταστάσεις τους, που δεν έχουν κωδικοποιήσει ή τροποποιήσει το καταστατικό τους ενώ αυτό απαιτείται από το νόμο.

     Είναι φανερό ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα εξυγιανθεί κατά πολύ μεγάλο μέρος η αγορά, π.χ. θα πάψουν να υπάρχουν οι εταιρείες φαντάσματα δηλαδή εταιρείες που δεν ασκούν  πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα. ¨Όσοι δεν συμμορφωθούν δεν θα μπορούν να λάβουν τα σχετικά πιστοποιητικά, δεν θα μπορούν να κάνουν καμιά εμπορική πράξη δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

    Άλλη σημαντική καινοτομία του νέου νόμου είναι η διασύνδεση του  ΓΕ.ΜΗ με τα άλλα πληροφοριακά συστήματα TAXIS, e-ΕΦΚΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΑ κλπ.  με στόχο την υγιή και ορθολογική λειτουργία της αγοράς ώστε να πάψουν να βαραίνουν την αγορά παθολογικά φαινόμενα  και να γνωρίζουν όλοι ποιος είναι ο απέναντι τους με τον οποίο συναλλάσσονται.

   Τo γραφείο μας  Law-Nous, διαθέτει μακρά εμπειρία σε εταιρικά θέματα και μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του  σε κάθε ενδιαφερόμενο  που αντιμετωπίζει προβλήματα με την επιχειρηματικότητα του σε κάθε χρονικό σημείο της ασκήσεως της 

Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες  :

  1. Μέσωe-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω fax : 2106427335
  4. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση : Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27                 

                                                                     Αθήνα, Τ.Κ. 11475                                                                    

   Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ