ΕΠΩΝΥΜΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕ.ΜΗ.

     Ένα από τα στοιχεία που καταχωρούνται στο ΓΕΜΗ ως Δημόσιο Ηλεκτρονικό Βιβλίο και Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, είναι η <<επωνυμία>> και ο  << διακριτικός τίτλος>> της επιχείρησης.

    Η καταχώρηση αυτή είναι απολύτως απαραίτητο στοιχείο για την  ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ για την οποία άλλωστε συστάθηκε το ΓΕ.ΜΗ.

    Το αρχικό στάδιο της καταχώρησης είναι η  διαδικασία προέγκρισης της επωνυμίας / διακριτικού τίτλου.

    Το ερώτημα είναι αν μπορεί ο ενδιαφερόμενος να κάνει την προέγκριση αυτόματα ή αν απαιτείται να καταθέσει ειδική αίτηση στην Υπηρεσία του αρμοδίου ΓΕ.ΜΗ.

    Η απάντηση φαίνεται απλή. Υπάρχει η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή. Και η δέσμευση της επωνυμίας / διακριτικού τίτλου γίνεται το αργότερο εντός της επομένης εργάσιμης ημέρας.

    Η πραγματικότητα είναι πιο συνθέτη από ότι φαίνεται  με την πρώτη ματιά.

    Έτσι τι γίνεται αν π.χ. η προτεινόμενη επωνυμία ή ο διακριτικός τίτλος προσκρούει στη νομοθεσία ή σε άλλη προγενέστερη καταχώρηση – άλλης επιχείρησης - και ο ενδιαφερόμενος δεν το γνωρίζει ή δεν μπορεί να το γνωρίζει;

    Για να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος ότι δεν θα έχει το άνω πρόβλημα η επωνυμία / διακριτικός τίτλος του θα πρέπει να έχει κάνει ενδελεχή έλεγχο σε πολλές βάσεις δεδομένων, ενέργεια που απαιτεί την βοήθεια καταρτισμένου νομικού επιστήμονα.

    Το να επαναπαυθεί ότι τον σχετικό έλεγχο θα τον κάνει η Υπηρεσία του ΓΕΜΗ η οποία οφείλει να τον ενημερώνει το αργότερο εντός της επομένης εργάσιμης ημέρας αν βρεί πρόβλημα οπότε θα ζητήσει να γίνουν οι σχετικές τροποποιήσεις ώστε να προχωρήσει η αίτηση του στην πολυπόθητη καταχώρηση και στην έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι πάντα η ορθή λύση.

    Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να έχει γίνει μία καταχώρηση επωνυμίας ή διακριτικού τίτλου σε μία περιφέρεια επιμελητηρίου και στην συνέχεια ο έμπορος/επιχειρηματίας να διαπιστώσει ότι ο διακριτικός τίτλος του – ή και η επωνυμία του- χρησιμοποιείται ήδη από άλλον επιχειρηματία σε άλλη περιφέρεια της χώρας ή ακόμα και στο εξωτερικό π.χ στην Κύπρο.

    Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

    Είναι φανερό ότι κάτι που έμοιαζε απλό αποδεικνύεται μεγάλο πρόβλημα σε σοβαρές οικονομικές συνέπειες που μπορεί να κλονίσουν και αυτή την ύπαρξη της εταιρείας/επιχείρησης.

    Η προσβολή των διακριτικών τίτλων / σημάτων και μάλιστα των σημάτων φήμης είναι συχνή στον χώρο και αποτελεί την αρχή μεγάλων και πολυέξοδων δικαστικών αγώνων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εξ αρχής με τις σωστές κινήσεις κατά την διαδικασία της αρχικής καταχώρησης στο ΓΕ.ΜΗ.   

     Τo γραφείο μας  Law-Nous, διαθέτει μακρά εμπειρία σε εμπορικά θέματα και θέματα σημάτων και μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες του  σε κάθε ενδιαφερόμενο  που αντιμετωπίζει προβλήματα με την επιχειρηματικότητα του σε κάθε χρονικό σημείο της ασκήσεως της

Τρόπος επικοινωνίας μαζί μας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες  :

  1. Μέσωe-mail : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  2. Mέσω τηλεφώνου : 2103800306
  3. Μέσω fax : 2106427335
  4. Μέσω επιστολής στην διεύθυνση: Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27         
    • Αθήνα, Τ.Κ. 11475

                                                                    

  Μαρία Ροκάνη

Δικηγόρος    παρ’ Αρείω Πάγω.

     www.law-nous.gr

LAW NOUS

Δικηγορικό Γραφείο Μαρία Ροκάνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε νομικό θέμα σας απασχολεί και εμείς θα σας καθοδηγήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο.

 Μέλος Δ.Σ.Α

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τηλέφωνο

+30 2103800306

Διεύθυνση

Κυρίλλου Λουκάρεως 25-27
Αθήνα ΤΚ: 11475  Ελλάδα

Έναντι Εφετείου Αθηνών



ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ